Български съд ще гони и длъжниците на банки от чужбина

2684
Български съд ще гони и длъжниците на банки от чужбина

Български граждани, които са теглили кредити в чужбина, но по една или друга причина са спрели да ги изплащат в съответната чуждестранна банка, ще бъдат търсени и откривани по последното им известно местоживеене в България. Това следва от решение на Европейския съд в Люксембург, което пряко засяга и родните кредитополучатели, които са взели пари от банка в чужбина, но в крайна сметка са спрели да изплащат кредита.

Съдът в Люксембург постановява, че ако националният съд не успее да идентифицира местоживеенето на потребителя на националната територия, той трябва да провери дали потребителят има местоживеене в друга държава член на ЕС, съобщава БТА.

Ако националният съд, от една страна, не може да идентифицира местоживеенето на потребителя на територията на ЕС, а от друга страна, не разполага с доказателства, че потребителят в действителност има местоживеене извън съюза, правилото, според което в случай на спор компетентна е юрисдикцията на държавата-членка по местоживеенето на потребителя, трябва да се схваща като имащо предвид не само настоящото местоживеене на потребителя, но и неговото последно известно местоживеене.

Решението на съда в Люксембург касае както български граждани, попаднали в разгледания по-горе казус, тъй като България е пълноправен член на ЕС, така и чужди граждани от страна на ЕС, които са теглили кредити от банки в България, но са спрели да ги погасяват.

От Комисията за защита на потребителите коментираха, че на този етап няма регистрирани подобни случаи.

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg