Испанската Banco Santander, която е най-голямата банка в Еврозоната, днес отчете 6% ръст в печалбата за първото тримесечие, информира Reuters.

Увеличението на положителния резултат на банката се дължи на дейността й в Бразилия и Великобритания, която успява да компенсира слабото представяне на местния пазар.

Резултатите идват ден след като рейтинговата агенция Standard & Poor's понижи рейтинга на Испания, което рязко обезцени банковите акции в Испания и и Европа. Книжата на Santander се обезцениха до близо тримесечен минимум.

Хеджфондовете често използва акциите на Santander и на конкурентната и BBVA като мерило за Испания, въпреки че Santander е една от най-печелившите банки в света, а агресивните и инвестиции доведоха до това, че само 26% от дейността й е съсредоточена в Испания.

Нетната печалба на банката възлиза на 2.21 млрд. евро за първото тримесечие. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за 2.10 млрд. долара, според проучване на Reuters. Нетният лихвен доход на банката възлиза на 7.12 млрд. евро, в сравнение с предварително очакваните 6.84 млрд. евро.

Делът на лошите кредите нараства до 3.34% в сравнение с 3.24% в края на декември.