Щатската Bank of America очаква да финализира придобиването на банката за ипотечни кредити Countrywide Financial Corp до 1 юли, предава Reuters, позовавайки се на източник, запознат с хода на сделката.

Bank of America се съгласи през януари да заплати около 4 млрд. долара за базираната в Калифорния Countrywide, която беше в основата на продължилият години наред бум на жилищния пазар, звършил, когато рисковите заеми, отпуснати на не дотам платежоспособни кредитополучатели, започнаха да пропадат.

Федералният резерв на САЩ одобри придобиването в началото на юни.

От Bank of America, която е втората най-голяма търговска банка в САЩ, са заявили, че очакват покупката на Countrywide да бъде финализирана през третото тримесечие.

Множество защитници на потребителите, адвокати и политици критикуваха сливането и практиките на отпускане на кредити от страна на Countrywide. Финансовите и правните проблеми на компанията доведоха до това, много инвеститори да се питат дали Bank of America ще продължи с придобиването.

Един от тези критици е републиканецът Барни Франк, който вчера заяви, че придобиването на ипотечното портфолио на Countrywide ще бъде по-добро решение за физическите лица кредитополучатели и за щатската икономика като цяло.

Акциите на Bank of America вчера се обезцениха с 0.81%, до 28.14 долара за брой на Н
йоркската фондова борса, докато цената на тези на Countrywide нарасна с 3.43%, до 4.83 за брой.