Поради невъзможност да осигурят ликвидност, няколко банки в Румъния, най-вече гръцки, започнаха да предлагат лихви по депозити от 20-25% на година, сочи публикация на финансовото издание ZF.ro.

За клиенти с особено големи по размери депозити лихвените проценти могат дори да превишат 25%, се казва още в публикацията.

За сравнение лихвените проценти на останалите банки в страната възлизат на около 15% годишно.

Действието е резултат от ожесточената конкуренция между финансовите институции в страната за депозити в местна валута, която да подсигури нормалното функциониране в условията на финансова криза, засегнала Европа и целия свят.

Именно тази криза прави достъпа до външно финансиране изключително трудно в настоящия момент, а банките с ликвидни трудности прибягват до високи лихви по депозитите, за да привличат нови клиенти и набират свеж ресурс.

Играчите с изключително агресивна политика за набиране на финансов ресурс са предимно гръцки. Тук се включват имената на - Alpha Bank, Piraeus Bank и Bancpost.

Гръцките банки обаче не са единствените предлагащи подобни главозамайващи лихвени проценти по депозити, като се включват и други финансови институции от страната.

За суми в местна валута в размер на стотици и дори милиони евро, много от финансовите институции са дали правомощия на клоновете на банките да преговарят за лихвения процент с клиентите, коментират от Bancpost за румънското издание.