Българските банки се оказаха прекалено стабилни в разразилата се в Европа дългова криза и могат да бъдат принудени да намалят капиталовата си адекватност още през втората половина на 2012 г. Това предвижда проект на европейска директива, който се обсъжда от държавите в ЕС, цитиран от в. Стандарт.

Според текста капиталовата адекватност на банките в страните членки трябва да е 8%. Банките не само че няма да могат да падат под тази цифра, но и няма да могат да я надвишават, обясниха експерти от БНБ пред бюджетната комисия към парламента.

В противен случай ще бъдат санкционирани. Това означава, че родните банки ще трябва да понижат капиталовата си адекватност от реалните 17% на изискваните от ЕС 8%. На практика това може да стане или с намаляване на капитала, което обаче е малко вероятно, или чрез увеличаване на активите.

Единствените държави в ЕС, които надвишават предложените 8%, са България и Естония. Наскоро Швеция и Австрия също са предприели стъпки за повишаване на резервите на банките.

Друго предложение в проектодирективата е ликвидността на трезорите да е съсредоточена на едно място. Това би означавало за чуждите банки, опериращи у нас, да изтеглят значителен ресурс от България. Страната ни не подкрепя директивата.

Експертите обаче споделиха, че вероятността да се наложим в дискусиите в ЕС за вдигане на прага на капиталовата адекватност на банките е минимална. Директивата трябва да се приеме до юни 2012 година, като страната ни ще има кратки срокове след това да приложи текстовете й.

"Стандарт" се допита до редица банкери, но според всички тях задължителното намаляване на капиталовата адекватност е напълно невъзможно. Европа се бори за покачването на задължителния праг, а не за намаляването или поддържането му на ниско ниво, коментираха експерти.

Същевременно депутатите от бюджетната комисия прегласуваха за 5 минути пенсионната реформа, върху която президентът наложи вето.