Египетските банки възобновяват от днес операциите с банкови карти, спрени заради размириците в страната, предаде ИТАР-ТАСС. Най-големите банки в Египет - юBanque du Caire, Bank Mis) и Al Ahli - обявиха, че от днес клиентите им отново ще могат да ползват всички банкомати, които са заредени с банкноти. Освен това властите обещаха, че до края на деня на притежателите на банкови карти ще бъдат преведени пенсиите и заплатите за февруари.

Фондовата борса в Кайро обаче ще остане затворена до края на седмицата.

Египетските власти уверяват населението, че запасите от храни са достатъчни и не се очаква забавяне на доставките. Правителството прие редица стабилизационни мерки, а за осигуряването на прехраната са въведени временни митнически облекчения. Властите твърдят, че запасите от зърно трябва да стигнат до юни, а доставките по вече сключените договори не са прекъснати.

Освен това управляващите обещаха да платят компенсации на всички, чиято собственост или производство са пострадали от продължаващите повече от седмица размирици. В някои случаи на предприемачите са обещани данъчни облекчения.

Извънредните мерки са приети заради острия недостиг на храна и ликвидни средства в страната. Неработещите обменни бюра, затворените банки, незаредените или разбити банкомати не позволяват на туристите да обменят валута. Самите египтяни вече са похарчили почти всичките си налични средства за храна и стоки от първа необходимост, чиито цени започнаха да се покачват. С всеки изминал ден магазините се опразват все повече. На бензиностанциите се вият големи опашки от чакащи коли.

По предварителни оценки загубите за египетската икономика от политическата криза, започнала преди седмица, вече надвишават 12 милиарда долара. Тази сума се равнява на приходите от експлоатацията на Суецкия канал за три години.

Източник: БТА