Към 31 юли 2008 г. банковият сектор отчита печалба в размер на 842 млн. лв., която е с 233 млн. лв. (38.2%) по-висока от отчетения резултат година по-рано.

Общата сума на активите на банковата система достига 66.9 млрд. лв., като през месеца тя се увеличава с 1.2 млрд. лв. (1.8%), а спрямо 31 юли 2007 г. – с 18.4 млрд. лв. (37.9%), става ясно от данни на БНБ.

Близо половината от месечното нарастване е формирано от две банки от първа и втора група. През текущия месец носител на нарастването на активите на системата са кредитите и авансите, финансирани основно с увеличените депозити и капитал. В същото време намаление е регистрирано при ценните книжа и при паричните средства.

Към 31 юли 2008 г. петте най-големи банки притежават 57.5% от активите на банковия сектор и запазват пазарната си позиция спрямо юни.

Кредитите и вземанията (включително финансов лизинг) заемат 79% в балансовото число на системата.

Месечното увеличение на кредитите и авансите е 2.4%, като растеж отбелязват само корпоративният сегмент и експозициите на дребно (съответно с 2.9% и с 3.7%). Портфейлът на корпоративните кредити и експозициите на дребно отчита нарастване с 52.4% спрямо юли 2007 г. През юли специфичните провизии за загуба от обезценка за корпоративните кредити намаляват, а за експозициите на дребно е налице месечно увеличение с 5.4%.

Привлечените средства, които са главният източник на финансиране на банковия бизнес, през юли се увеличават с 1.6% – темп, близък до този на активите. Увеличението е осигурено от институции, различни от кредитни (538 млн. лв.) и от граждани и домакинства (480 млн. лв.). В края на юли депозитите на населението продължават да бъдат най-големият ресурсен източник с 36% дял в общия размер на привлечените средства в банковата система.

През месеца балансовият агрегат общо капитал е увеличен със 197 млн. лв. (2.8%), от които над половината се дължат на растежа на дохода от текущата година. Емитираният капитал нараства с 90 млн. лв. в резултат от акционерната подкрепа в три кредитни институции. За една година позицията общо капитал нараства с 38%.