Процентът на използване на банкови мобилни услуги в ЕС е 27%. За сравнение, в България и Румъния тези услуги се използват само от 2-3% от клиентите.

Тези данни изнесе на първия международен финансов форум „Иновации“ главният изпълнителен директор на СИБАНК Петър Андронов.

Събитието, на което Profit.bg е медиен партньор, е организирано от Асоциация Банка на годината и Висшето училище за застраховане и финанси.

Само 2-3% от българите използват мобилни банкови услуги

Най-висок е процентът на използване на мобилни банкови услуги в Скандинавието и Холандия. У нас над 40% от населението използва интернет, но едва 2-3% използва мобилни банкови услуги, което е най-ниското ниво в ЕС, посочи Андронов.

Ще ни трябват 10-15 години, за да стигнем нивото на проникване на развитите страни, сочат данните от различни проучвания. Основният въпрос е дали са наистина 10-15 години или само 5, тъй като технологиите напредват непрекъснато, каза ръководителят на СИБАНК.

За да илюстрира данните, Андронов даде пример с банков клон в Холандия – една от страните с най-високото използване на мобилни банкови услуги в света.

Там в обикновен работен ден, от 09 до 17 ч., банковият клон е посетен от 20 души, а през банкомата на клона има 27 тегления. Пикът е отбелязан в 13 ч., когато в клона има двама клиенти.

Високото проникване на банкови услуги в страната води да намаление на клоновата мрежа на холандските банки с 52% в периода 2000-2012 г.

Ръст на мобилните услуги за сметка на физическите клонове – това се очаква да се случи и на българския банков пазар

Клиентите ще могат да ползват банковите услуги навсякъде и по всяко време. Ще могат да купуват застраховки, да заявяват кредитни карти или кредити онлайн във всяко време на денонощието.

Кибер сигурността на тези услуги е един от критичните моменти, тъй като точно това гради доверието между банката и клиента, посочи още Андронов.

Ето защо голяма част от хората днес все още предпочитат традиционните методи на продажби, а не по-съвременните.

Сред участниците на форума беше и главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк и председател на Асоциацията на търговските банки в България Левон Хампарцумян, който подчерта, че в следващите години управляваната от него кредитна институция ще се старае да бъде най-иновативната банка у нас.

Форумът продължава с дискусии, в които ще вземат участие представители на Световната банка, на Европейския инвестиционен фонд и водещи български банкери.