Бизнес кредитирането излиза от кризата през 2010 г.

1387
Бизнес кредитирането излиза от кризата през 2010 г.

През 2010 г. ще започне реалното излизане от кризата при бизнес кредитите, очакват от Кредитекс. Според експертите от небанковото дружество за бизнес кредити по-малко вероятно е да се развие песимистичният вариант за пазара, а именно да се случи едно „застиване" в бизнес средата.

През тази година ще започне постепенно раздвижване на пазара на бизнес кредитите, смятат от компанията. Прозорливите предприемачи ще се възползват от ситуацията и ще започнат да теглят кредити за покупка на обезценени активи или завоюване на дял от конкуренцията, смятат оттам.

Финансиращите институции ще правят по-консервативен в сравнение с предишни години финансов анализ на клиентите, което ще повиши качеството на отпусканите кредити и ще доведе до по-голяма сигурност на пазара. Положително ще повлияе и включването на небанковите дружества в Централния кредитен регистър.

Това ще подобри финансовата дисциплина като цяло и клиентите с добра кредитна история ще вземат кредити по-лесно. Кредиторите ще включат нов критерий при анализа на потенциалните си клиенти, а именно как фирмата се справя в условията на криза.

Този анализ ще дава допълнителна информация за рисковия профил и гъвкавостта на една компания, за това може ли тя да се настройва успешно спрямо променящия се пазар.

Като „осезаемо различна" спрямо предходните години определят изминалата 2009 г. експертите на Кредитекс. Различна, както за кредитополучателите, така и за кредиторите. От дружеството отчитат нарастване броя на фирмите, които са търсили кредити не за развитие на бизнеса си, а за преструктуриране на финансовите си задължения, заради възникналите по обясними причини затруднения.

Отношението към пазара на имоти от страна на кредиторите пък е станало по-трезво и рационално, в сравнение с предходните две - три години. Причините, които посочват от компанията, са свитият пазар на недвижими имоти и намаляването на стойността на обезпеченията.

Също така, друго важно от изминалата година е преместването на фокуса на финансиращите институции от задачата за експанзия и пазарен дял към по-доброто управление на риска на кредитите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg