БНБ променя изисквания за капиталова адекватност

1600
БНБ променя изисквания за капиталова адекватност

Днес Управителният съвет на БНБ прие Наредба за изменение и допълнение на Наредба №8 за капиталовата адекватност на кредитните институции, съобщиха от народната банка.

„Настоящите изменения и допълнения в Наредба №8 на БНБ продължават антицикличната политика в регулирането на дейността на банките в България, като се очаква тези стъпки да допринесат за оптимизиране на процеса по капиталово бюджетиране на банките", заявяват от БНБ.

„Промените са насочени към хармонизиране на националните изисквания с тези на европейското законодателство", допълват от БНБ.

С промените в режима на третиране на текущата печалба и печалбата от предходната година се премахва изискването за провеждане на общото събрание на акционерите при признаването на тези печалби като елемент на капиталовата база.

Променя се прилаганото до момента третиране на два от основните класове рискови експозиции съгласно стандартизирания подход за кредитен риск: рисковото тегло на класа „Експозиции на дребно" се променя от 100% на 75%, а рисковото тегло на класа „Експозиции, обезпечени с недвижимо имущество" се променя от 50% на 35%.

„С настоящите промени БНБ отменя и съществуващия формален разрешителен режим за използване на Стандартизиран подход за операционен риск, като по този начин се стимулира въвеждането от страна на банките на по-усъвършенствани подходи за управление на операционния риск", допълват от институцията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg