Днес Управителният съвет на БНБ прие Наредба за изменение и допълнение на Наредба №8 за капиталовата адекватност на кредитните институции, съобщиха от народната банка.

„Настоящите изменения и допълнения в Наредба №8 на БНБ продължават антицикличната политика в регулирането на дейността на банките в България, като се очаква тези стъпки да допринесат за оптимизиране на процеса по капиталово бюджетиране на банките", заявяват от БНБ.

„Промените са насочени към хармонизиране на националните изисквания с тези на европейското законодателство", допълват от БНБ.

С промените в режима на третиране на текущата печалба и печалбата от предходната година се премахва изискването за провеждане на общото събрание на акционерите при признаването на тези печалби като елемент на капиталовата база.

Променя се прилаганото до момента третиране на два от основните класове рискови експозиции съгласно стандартизирания подход за кредитен риск: рисковото тегло на класа „Експозиции на дребно" се променя от 100% на 75%, а рисковото тегло на класа „Експозиции, обезпечени с недвижимо имущество" се променя от 50% на 35%.

„С настоящите промени БНБ отменя и съществуващия формален разрешителен режим за използване на Стандартизиран подход за операционен риск, като по този начин се стимулира въвеждането от страна на банките на по-усъвършенствани подходи за управление на операционния риск", допълват от институцията.