Петте най-големи британски банки, между които и HSBC Holdings Plc и Barclays Plc, могат да отчетат скок в общата си печалба до 8.4 млрд. паунда (13.1 млрд. долара) за първото полугодие, тъй като намаляващите провизии за лоши кредити компенсират до известна степен падащите приходи от инвестиционно банкиране, информира Bloomberg.

Печалбата на банките за първите шест месеца на годината вероятно е нараснала в сравнение обявените 281 млн. паунда печалба за същия период година по-рано, показва проучване на Bloomberg сред анализатори. HSBC, Lloyds Banking Group Plc, Standard Chartered Plc, Barclays и Royal Bank of Scotland Group Plc ще обявят резултатите си в периода 2 - 6 август.

Британските банки печелят от спада в провизиите, след като бяха заделили 35 млрд. паунда за покриването на загуби от лоши кредити година по-рано по време на най-тежката рецесия на страната от Втората световна война насам. Това ще им помогне да компенсират спада в приходите от инвестиционно банкиране, които намаляват през второто тримесечие.

HSBC може да обяви, че печалбата й е нараснала с 83% до 6.14 млрд. долара в сравнение с 3.35 млрд. долара година по-рано, според анализаторите, участвали в проучването на Bloomberg.

Печалбата преди данъци на подразделението за инвестиционно банкиране на HSBC пък вероятно е паднала с 33% до 4.24 млрд. долара, според анализатори.

Credit Suisse, Goldman Sachs, Citigroup, JPMorgan Chase & Co, Morgan Stanley, и Bank of America отчетоха средно 34% спад в приходите от търговия през второто тримесечие в сравнение с първите три месеца на годината. Подразделението за инвестиционно банкиране на UBS отчете спад в приходите от търговия за второто тримесечие, но въпреки това резултатите бяха по-добро от очакваните. Приходите от инвестиционно банкиране на Deutsche Bank падат с 15% на годишна база през второто тримесечие.

Анализаторите очакват Barclays да обяви 2 млрд. паунда печалба в сравнение с 1.89 млрд. паунда положителен резултат преди това, след като провизиите й за лоши кредити намаляват.

Standard Chartered Plc, която изкарва по-голяма част от печалбата си в Азия, вероятно ще отчете 13-процентен ръст в печалбата си до 2.19 млрд. долара, в следствие на по-малки отчисления в подразделението си за корпоративно банкиране, според предварителните очаквания на анализаторите.

Най-голямата британска банка, контролирана от правителството, RBS, се очаква да намали загубата си до 80 млн. паунда, в сравнение с отрицателен резултат в размер на 1.04 млрд. паунда година по-рано. Провизиите за лоши кредити на банката ще намалеят с 2.14 млрд. паунда до 5.38 млрд. паунда, смятат анализатори.

Lloyds вероятно ще обяви печалба преди облагане с данъци в размер на 1 млрд. паунда, в сравнение с 4 млрд. паунда загуба година по-рано, прогнозират анализатори. През февруари главният изпълнителен директор Ерик Даниелс заяви, че лошите кредити на банката, която е 41% собственост на правителството, са достигнали върха си през 2009 г., след придобиването на HBOS Plc.

HSBC се очаква да обяви резултатите си на 2 август, Lloyds и Standard Chartered на 4 август, Barclays на 5 август, а RBS на 6 август.