Още две американски банки бяха затворени заради финансовите си показатели, с това броя на банкрутиралите финансови институции в страната на неограничените възможности достигна 101, съобщава на своя сайт Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC), предаде РИА "Новости".

За цялата 2008 г., когато се разрази финансовата криза, 25 банки претърпяха крах в САЩ, което е четири пъти по-малко, отколкото през тази година. Регулаторният орган закри American United Bank в щата Джорджия и Partners Bank във Флорида с активи в размер на 111 милиона долара и 65,5 милиона долара съответно, което ще струва на застрахователния фонд 72,6 милиона долара.

Застрахователната сума от началото на годината е надминала 20 милиарда долара срещу 17.6 милиарда долара за цялата 2008 г. В проблемния списък на регулаторния орган попадат над 400 американски банки с общ размер на активите от почти 300 милиарда долара, което е най-лошият показател за последните 15 години.

Анализаторите предсказват, че броят на банките, които няма да преживеят рецесията ще възлезе на стотици. Според статистиката на регулатора, 13% от фигуриращите в "черния списък" ще отпаднат от него след банкрут или поглъщане. Масовото закриване на банки на вълната на финансовата криза, обхванала САЩ, доведе до това, че през следващите пет години на бюджета ще му се наложи да плати под формата на застраховки около 70 милиарда долара, смятат от FDIC.

Източник: БГНЕС