СИБАНК, MKB Unionbank, УниКредит Булбанк и Райфайзенбанк България са четири имена на финансови институции, които оповестиха през последните дни и месеци, че ще предприемат намаляване на лихвените проценти по ипотечни кредити. Имената са изведени след проверка в архива на Profit.bg.

Както вече знаете, от правителството декларираха желанието си да се ангажират активно с подобряване на лихвените условия по отпускане на банкови кредити. Всъщност процесът на смекчаване на лихвената политика на финансовите институции при отпускането на ипотечни кредити започна още преди няколко месеца.

СИБАНК намали лихвите по ипотечните заеми в евро за физически лица. При най-търсеният кредит - „Реалност", лихвеният процент в евро става 8.25%, информираха за Profit.bg от трезора на 17 ноември.

MKB Unionbank пуска на пазара ипотечен кредит с лихва за първата година 7.95% за заемите в евро. Намалението спрямо досегашните условия е с 1 процентен пункт. Средният лихвен процент по кредити за покупка на жилище за банковата система за юни в евро е 8.51% и 10.39 за заеми в лева. За това от институцията ни уведомиха още през август.

До края на годината УниКредит Булбанк ще отпуска на клиентите си ипотечни заеми при по-ниска, фиксирана лихва от 6.58% за първата година. С кредита клиентите могат да финансират покупка на имот, строителство или ремонт. Такъв е анонсът в новината на банката от 17 ноември.

Райфайзенбанк България коригира в посока надолу лихвите по предоставяните заеми срещу ипотека на имот с между 0.8 и 2.10 п.п. Така, в момента, стандартен кредит с плаваща лихва за целия период в евро се отпуска срещу 8.25 на сто лихва, за срок до 15 год. и 9.25 на сто - за над 15 год.

Трябва да имате предвид, че лихвите са важни при кредитирането, но не са единственото нещо, за което трябва да внимавате!