Четвъртата най-голяма щатска банка, специализирана в ипотечното кредитиране - Wachovia Corp., обяви, че отстранява от поста изпълнителния си директор след нарасналата загуба на банката.

По молба на борда на директорите Кен Томпсън се е пенсионирал, като е бил заместен от избрания през изминалия месец нов председател на борда на директорите Ленти Смит. Томпсън е начело на компанията от април 2000 г. насам.

Това бе поредният случай на отстраняване на изпълнителен директор на финансова институция, чиито загуби са се увеличили значително вследствие на кризата, наблюдавана на ипотечните пазари и забавянето на сектора на недвижимите имоти.

Акциите на компанията загубиха след новината 0.7 долара от стойността си или близо 3% до ниво от 23.09 долара за брой по време на търговията си на щатските пазари.

За последната една година банката е загубила над половината от пазарната си капитализация, сочат данни.

През първото тримесечие загубата е нараснала близо два пъти до ниво от 708 млн. долара, в резултат на загуби, свързани с отписването на активи.

Институцията е предмет на разследване и от регулаторните органи във връзка с обвиненията за пране на пари от лица, свързани с наркобизнеса. В отговор на това от там заявиха, че имат значителна защита срещу подобни действия, свързани с изпирането на средства.

През 2001 г. банката се сля с First Union Corp, след което през 2004 г. закупи друга щатска финансова институция - SouthTrust Corp, за 13.7 млрд. долара.