Смятаме, че нуждата от финансиране на банките не е толкова голяма, така че те ще могат да се справят и сами, заяви френският министър на бюджета Валери Пекрес, цитиран от БТА.

Държавата няма да влага пари във френските банки, тъй като те могат да се справят сами с нуждите си от финансиране, обяви днес френският министър на бюджета Валери Пекрес.

Смятаме, че нуждата от финансиране на банките не е толкова голяма, така че те ще могат да се справят и сами, заяви министърката и говорителка на правителството едновременно за радио "Европа 1", телевизия "иТЕЛЕ" и вестник "Паризиен".

Френските банки могат да се рекапитализират до около седем милиарда евро със собствени средства, чрез собствените си печалби, така че държавата няма да налива средства в тях, което е много добра новина, посочи Пекрес.

Европейският банков регулатор (EBA) преразгледа през седмицата нуждата от увеличаване на собствения капитал на четири големи френски банки, понижавайки я до 7.3 млрд. евро, при първоначалната оценка 8.8 млрд. евро.

Впоследствие управителят на френската централна банка Кристиан Нойе каза, че френските банки биха могли безпроблемно да постигнат набелязаната от регулатора на ЕС за края на юни рекапитализация.

Според регулатора банка Credit Agricole няма необходимост да увеличава повече собствения си капитал, така че на рекапитализация подлежат само Societe General, BNP Paribas и BNCE.

Печалбата на тези три банки за първите девет месеца на 2011 г. възлиза на общо 9.84 млрд. евро.