Ниските лихви по депозитите явно не притесняват част от депозантите.

Въпреки, че през март за едва трети път в последните 2 години се отчита спад на новите депозити, през април тенденцията за повишение на парите в банка отново се възобновява.

Така те за първи път преминаха границата от 45 млрд. лв., като повишението за април е от 386 млн. лв., което е най-бързият темп за настоящата 2016 г.

Въпреки повишението, доходите на населението от лихви за април е малко над 30 млн. лв., което е най-ниската стойност за последните девет години, откакто БНБ води статистика за лихвените плащания на банките.

За сравнение, точно преди две години, когато депозитите бяха преминали границата от 40 млрд. лв., доходите се равняваха на 111 млн. лв. за месец (бел. ред. - данни на БНБ от април' 2014 г.)

Предходният минимум бе от март – 31.2 млн. лв., докато за първите два месеца на 2016 г. домакинствата получиха респективно 32.9 и 36.2 млн. лв. от лихви.

По последни данни на БНБ, рекордните 55.64 на сто от спестяванията в страната са в родната ни валута – лева. Други 35.75 на сто са в евро, като тук се отчита спад от 10% за последните 5 години.

Депозитите в други валути днес са 3.87 млрд. лв., или 8.61 на сто от всички спестявания на домакинствата.

Четете още: И. Кутлов: Депозитите все още удовлетворяват българина