Управителят на централната банка на Великобртания Мервин Кинг обяви, че две британски банки са били само на няколко часа от изпадането в ликвидна криза на 6 октомври 2008 г. и на следващия ден, a британската финансова система е била на ръба на срива, информира Bloomberg.

"Две от основните ни банки, които имаха проблеми с финансирането, можеха да наберат средства само за една седмица, а след това само за един ден и тогава, в този понеделник и вторник, дори и за тези двете банки не беше възможно да бъдат сигурни, че могат да изкарат деня," казва в Кинг в интервю за BBC, което предстои да бъде излъчено.

Двете банки са HBOS Plc и Lloyds TSB Group Plc, които в момента представляват Lloyds Banking Group Plc, казват от BBC. Правителството на министър-председателя Гордън Браун пое ангажимент на 8 октомври 2008 г. да инвестира около 50 млрд. паунда (82 млрд. долара) в банкова система, за да я спаси от срив след фалита на Lehman Brothers Holdings Inc през миналия септември.

"Това беше, това е, вероятно най-тежката ситуация с която сме се сблъсквали в мирно време," казва министърът на финансите Алистър Дарлинг.

Ако тези банки са били оставени да фалират, това е щяло да блокира икономиката на страната, според Кинг.

"Хората нямаше да имат достъп до парите си в тези банки. Депозитите им щяха да бъдат замразени. Сметките, по които се превеждат заплати нямаше да съществуват, така че много хора нямаше да получават своята заплата.

"Те на свой ред нямаше да могат да си плащат сметките към различни компании, които пък щяха да отчетат спиране на паричните притоци,'' казва Кинг.

Министърът на икономиката на Великобритания Шрити Вадера свика среща на висши банкери на 7 октомври 2008, които да консултират правителството по плана за спасяването на банките.

‘‘Разбирахме чак към 7 часа вечерта, че ние, че всички ще изкарат и следващия ден,'' казва Дейвид Соунс, управляващ директор на UBS AG в Лондон.

На 2 октомври 2008 ирландското правителство гарантира всички депозити и заеми на шест от най-големите банки в страната, за да успокои клиентите, че могат да изтеглят парите си и да избегне срив на банките. Решението разтърси другите европейски правителства, защото насърчи вложителите да преместят депозитите си в Ирландия.

Ирландският финансов министър Браян Ленихан, казва пред BBC, че не е имало друг избор поради риска от паника.