До края на следващата седмица Министерството на финансите ще внесе за обсъждане от правителството проекта с промените за определяне на лихвите по банковите заеми, измененията за таксите, които събират финансовите институции, и включването на кредитите до 400 лв. в обхвата на закона.

Министерството на финансите е основното министерство, което може да въвежда промени в банковия сектор и тези промени ще се случат, независимо от това дали се харесват на банките или не.Това заяви пред БНТ финансовият министър Симеон Дянков по повод предложените от него промени в закона за банките. Според него след срещата му с банкерите има сближаване на позициите им, но остават и известни различия, които в бъдеще трябва да се изгладят.

Дянков заяви, че най-големите проблеми при банките са в таксите. Банките твърдяха, че това е европейска практика, но това не е така. Таксите ще се регулират, категоричен бе той.

Относно лихвите Дянков обяви, че те трябва да се регулират в частта на тяхната прозрачност. Ако всички банки работят по едни и същи правила и тези правила се наблюдават, тогава ще има много по-голяма конкурентоспособност, каза още финансовият министър. Всякаква друга регулация би била чист комунизъм.

Симеон Дянков отхвърли критиките относно сребърния фонд, че той трябва да е по-консервативен и да не се инвестира от него в държавни книжа. Финансовият министър каза, че сме готови да има повече пари за този фонд. И ако този фонд остане консервативен, без да се раздвижва, ще се губят всяка година около 50 милиона.

Дянков твърдо защити позицията си парите от фонда да се влагат в наши и чужди държавни книжа. Той дори отиде и доста по далеч, като заяви, че в бъдеще фондът може да купува и корпоративни книжа, включително и български. Тази му позиция среща сериозен отпор, включително и от икономисти от ГЕРБ. Министърът не изключи вероятноста с пари от фонда да се финансира и бюджетния дефицит чрез покупка на вътрешен дълг.

Според него емитирането на външен дълг е грешна стъпка, която обслужва корпоративни интереси на някои посредници, които разчитат на комисиони от няколко милиона евро. Той намекна, че това са същите хора, които са емитирали предишния дълг.

За срещата в Брюксел на финансовите министри от еврозоната, където бе решено да бъде отпуснат спасителен заем за Гърция Дянков каза, че това е била важна стъпка за Атина. Ако не беше взето това решение за спасителния заем, Гърция със сигурност щеше да фалира след 2 седмици. Но това решение идва с редица условия, които трябва да се изпълнят. Тези условия са много тежки, каза министърът и посочи - трябва да се направи цялостна пенсионна реформа, 3 млрд. евро трябва да се спестят от здравеопазването.

Взетото решение е добро и за България, защото пазарите се успокоиха и лихвите на външния ни дълг паднаха. От тук нататък на Съвета на финансовите министри ще говорим за растеж, каза Дянков. Той допълни, че е пожелал на колегата си Венизелос след 3 години положението в Гърция да е като в България - стабилно и с нисък дефицит.