Възстановяването на Източна Европа остава изложено на риск от банкова криза, тъй като липсата на прозрачност в банковия сектор намалява доверието и пречи на междубанковото кредитиране, смята Ерик Берглоф, старши икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Банковата система на развиващите се европейски страни все още има проблеми и съществува вероятност от финансова криза в региона, казва Берглоф в интервю.

ЕБВР се фокусира върху 12 западни банки, които според нея са "систематично важни" за региона, включително италианската UniCredit SpA и френската Societe Generale SA, както и някои големи местни банки, като латвийската Parex Banka AS и унгарската OTP Bank Nyrt.

"Има сериозни въпроси по отношение на портфейлите на западноевропейските банки и много от тези несигурности са свързани с инвестиции в Източна Европа," според Берглоф. "Когато банките нямат доверие помежду си, междубанковият пазар не функционира и те са предпазливи по отношение на кредитирането на клиенти."

Европейските банки ще извлекат полза от по-строги стрес тестове с публични резултати, смята Берглоф. Това ще засили доверието и ще насърчи междубанковото кредитиране в региона, според експерта.

Френският финансов министър Кристин Лагард се обяви в полза на публикуването на резултатите от тестовете като изрази желание те да бъдат стандартни за различните държави, за да бъдат ефективни. Германският й колега Пеер Щайнбрюк не подкрепя уеднаквяването на тестовете и е против публикуването на резултатите. Банковите регулатори в ЕС трябва да проведат стрес тестове без обявяването на резултатите им до края на този месец.

ЕБВР вероятно ще завиши прогнозата си за ръст през 2010 г. на 30-те страни, в които развива дейност, когато публикува очакванията си за региона през октомври, според Берглоф. ЕБВР прогнозира през май, че икономиките в региона ще нараснат с 1.4% следващата година, след свиване от 5% през 2009 г.

"Виждаме малко повече потенциал за следващата година," казва Берглоф. "Сега сме по-оптимистично настроено отколкото преди това. Регионът е много зависим от това, което се случва в Западна Европа, а ситуацията там изглежда се стабилизира".

Въпреки това, рискът от една по-продължителна криза във финансовия сектор в региона забавя темпа на потенциалното възстановяване, казва Берглоф.