Банковото кредитиране е намаляло във всички източноевропейски членки на ЕС, с изключение на България от края на 2011 до началото на 2012 година, посочват икономисти от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), цитирана Блумбърг, съобщава БТА.

Агенцията припомня, че на 29 февруари Европейската централна банка (ЕЦБ) отпусна нисколихвени 3-годишни кредити на 800 европейски банки на обща стойност 529.5 милиарда евро (695 милиарда долара), след операцията по предоставяне на 489 милиарда евро на 21 декември. Докато тригодишните заеми от ЕЦБ допринесоха за намаляване на суверенния риск в Източна Европа, прякото им отражение беше "ограничено", тъй като те не достигнаха до банките в района, посочват експертите, позовавайки се на данни на ЕЦБ за кредитите за частния сектор.

В същото време спестяванията в Източна Европа са се увеличили в сравнение с предкризисното им равнище, смекчавайки отражението от намаленото финансиране на западните банки за подразделенията им в района, твърдят икономистите от ЕБВР Франто Рика, Джонатан Лене и Питър Табак в публикация, качена в сайта на базираната в Лондон банка. Според тях това, изглежда, е допринесло за продължаващото натрупване на нови депозити във финансовите институции в тези страни, което означава, че тези средства може би ще продължат, поне частично, да заместват спада на трансграничното финансиране напоследък.

Западните банки, които притежават три четвърти от източноевропейския банков сектор, свиха финансирането на подразделенията си заради по-строгите регулаторни изисквания, които ги принудиха да продават активи и да укрепват капитала си. Банките, сред които UniCredit SpA и Erste Group Bank AG заявиха, че искат техните подразделения да преминат към финансиране от местни депозити.

Източноевропейските подразделения са привлекли допълнителни депозити от началото на финансовата криза, с изключение на банките в Литва, Латвия и Словения, което им е помогнало да избегнат още по-голямо свиване на кредитирането заради намаленото трансгранично финансиране, изтъкват икономистите.