Съотношението заеми-депозити сред страните от Централна и Източна Европа е най-високо в Унгария, като то възлиза на 127% към края на миналата година, сочи изследване на Erste Bank.

На второ място по този показател се нарежда Румъния, където съотношението възлиза на 122%. Това, според анализаторите на банката, прави двете страни в региона най-уязвими към кризата на ипотечните пазари.

За сравнение, това съотношение в България възлиза на 83%, което поставя страната ни в "златната среда" сред страните от региона и по-слабо уязвима към сътресенията на ипотечните пазари.

Значително варира посоченото съотношение за страните от Югоизточна Европа, от 61% за Албания, до 108% в Хърватия и 107% в Сърбия.

По отношение на повишението на кредитите страната ни се нарежда на челно място в региона по повишението им през изминалата година, с ръст от 67%, като в основата на повишението им стои бизнесът, където ръстът на кредитите възлиза на 77% през 2007 г.

Румъния е на второ място с повишение на отпуснатите кредити от 64%, като там ръстът на кредитите на домакинствата в размер на 83% е предопределил цялостното им нарастване.

В България и Румъния обаче, повишението на депозитите не е успяло да следва с такива темпове ръстът на кредитите, което е предопределило и значителното повишение на съотношението кредити-депозити през изминалата година, в сравнение с предходната.

Значителните дефицити по текущите сметки на двете най-нови страни членки на ЕС са главна причина за притеснения.

И докато те все още в основната си част успяват да се финансират от чуждестранните инвестиции, ключов момент за стабилното им финансово бъдеще се очаква да бъде намаляването на дефицитите им през идните години.

Въпреки значителното повишение на кредитите в страната ни, размерът на отпуснатите кредити към БВП все още е на относително ниско ниво, в сравнение с развитите западноевропейски държави, но над средното за страните от ЦИЕ.

Този процент в страната ни възлиза на 86%, като средното за 14-те изследвани страни от ЦИЕ възлиза на 67%. В Румъния и Сърбия например, той възлиза на 51%, като по-нисък е в Русия и Полша, съответно 53 и 69%.

Най-високо сред разглежданите страни е съотношението в Хърватия и Словения в размер на 121 и 117%.