Втората най-голяма банка в Източна Европа Erste Group Bank обяви, че може да отчете загуба в размер на до 800 млн. евро през тази година и няма да изплаща дивидент, след като е отчела загуби, свързани със заеми в чуждестранна валута в Унгария и с дълг на страни от Еврозоната.

Банката обяви отчисления, свързани с положителната й репутация на ключови пазари като Унгария и Румъния, както и допълнителни загуби вследствие на промяната на начина, по който оценява извънбалансовите си суапове за осигуряване срещу кредитен риск.

Акциите на австрийската банка вчера поевтиняха с 13% до 18 евро за брой, след като бяха паднали и до дъно от 17 евро.

Главният изпълнителен директор на банката Андреас Трайхл обяви, че банката продължава да изпълнява ангажиментите си към Централна и Източна Европа и изрази увереност, че групата няма да има нужда от допълнителни средства, въпреки увеличаващите се спекулации около рекапитализацията на изпадналите в затруднение европейски банки.

Erste обяви, че ще отложи поне с една година планираното от банката по-ранно изплащане на получените 1.2 млрд. евро държавна помощ по време на кредитната криза.

Банката също така няма да изплаща дивидент за 2011 г.

Тези решения идват след като от Erste прогнозират нетна загуба в размер на 920-970 млн. евро за първите девет месеца на годината, след загуба от около 1.5 млрд. евро за третото тримесечие, породена от отписвания на активи и специални отчисления.