Европейската централна банка заяви, че ще купува правителствени и частни облигации, като част от историческата си намеса за борба срещу финансовата криза и опасността от разруха на еврото.

Финансовата институция оповести желанието си да се намеси на определени пазарни сегменти, които са изключително силно засегнати от кризата и застрашават устоите на финансовата стабилност на съюза.

Това става в момент, когато европейските финансови министри се споразумяха за спасителен план на стойност близо 1 трлн. долара, за възстановяване на стабилността.

Действията на централната банка ще са насочени към създаване на ликвидност на местата, където последната е проблем и води до срив в цените на някои типове облигации.

Казано по друг начин, ще се купуват активи, които никой в момента не би искал да купува, поради твърде големия риск.

Действието става реалност след изключително напрегната седмица на финансовите пазари по целия свят и засилени спекулации, че гръцката криза ще засегне и ще се прехвърли и в други европейски страни, а впоследствие и в целия останал свят.

Първите интервенции от страна на европейската централна банка ще се случат още през тази седмица.

След събитията от миналата седмица ЕЦБ ще възобнови политиката си от най-тежките времена за финансиране на банките с толкова средства, колкото са им нужни. Тя ще продава неограничени количества долари, за подсигуряване на ликвидност на пазара.

Премията по гръцките, португалските и испанските облигации се повиши спрямо тези на Германия до рекордна стойност през изминалата седмица от въвеждането на единната валута през 1999 година.

Бюджетният дефицит на Испания достигна 11.2% от БВП на страната през изминалата година, а този на Португалия достигна 9.4%. Гръцкият бюджетен дефицит е в размер на 13.6%.