Представители на европейски банки за развитие ще обсъдят актуални проблеми, свързани с насърчаване на сектора на малкия и среден бизнес на годишната среща на Мрежата на европейските финансови институции за подпомагане на малки и средни предприятия (NEFI).

Форумът ще се проведе на 13 март в София, а домакин на срещата е Насърчителна банка. Програмата JEREMIE и влиянието на американската финансова криза върху публичния сектор са сред темите, които ще бъдат обсъдени на годишната среща.

В годишната среща ще вземат участие представители на Instituto de Credito Oficial (Испания), Словашката банка за развитие и гаранции, Унгарската банка за развитие, Kreditanstalt für Wiederaufbau (Германия), Austria Wirtschaftsservice, Mediocredito Centrale S.p.A. - Unicredit Group (Италия) и Finnvera (Финландия).

Предстоящото приемане на закона за създаване на Българска банка за развитие чрез преструктуриране на Насърчителна банка предизвика голям интерес сред членовете на NEFI. Ето защо на последната сесия на организацията в Париж бе решено годишната среща да се състои именно в София.

Насърчителна банка бе приета като наблюдател в NEFI още през 2004 г., а от януари 2007 година е неин пълноправен член. Организацията е създадена през 1999 г. и в нея членуват 12 банки за развитие от Швеция, Австрия, Финландия, Латвия, Испания, Германия, Италия, Унгария, Франция, Люксембург, Словакия. През последните години банките от организацията са подкрепили и отпуснали около 20 млрд. евро под формата на заеми и гаранции за над 117 000 малки и средни предприятия в цяла Европа.

България все още е единствената държава в ЕС заедно с Ирландия, в която няма действаща банка за развитие. На 19 април 2007 г. Министерски съвет взе решение за трансформиране на Насърчителна банка в Банка за развитие и създаване на Национален Гаранционен Фонд и Фонд за капиталови инвестиции като нейни дъщерни дружества.

Трите финансови структури ще подпомагат микро-, малките и средните предприятия при усвояване на финансовия ресурс от ЕС и ще имат за задача да повишат експортния потенциал на страната чрез финансиране или осигуряване на достъп до финансиране на експортно ориентирани фирми и проекти. Новата институция ще стартира дейността си след приемането на специален закон. Насърчителна банка е основана през 1999 г. и към момента е единствената държавна банка в България. Банката е лидер на пазара на дългосрочното инвестиционно кредитиране.

Снимка: БГНЕС