Хърватска финансова институция изпадна в несъстоятелност за първи път от началото на кризата преди три години. Латвийска банка също беше затворена и предизвика недоволството на хиляди пенсионери.

Хърватската централна банка отне лиценза на местната "Кредо банка”. В момента тече процедура по обявяване на компанията в несъстоятелност. Банката работи на загуба от няколко години, но така и не успя да се възстанови, предава БТА.

Депозитите на граждани в "Кредо банка” са застраховани в държавата, така че техните собственици ще могат да разполагат с парите си.

По-сложна е ситуацията в Латвия. Там местната „Крайбанка” спря работа, заради закриването на компанията-собственик в Литва. Там се води разследване за злоупотреби.

"Крайбанка” е наследник на съветската Латвийска пощенска и спестовна банка. Тя има изключително добре развита клонова мрежа, а хиляди пенсионери си получават парите в нея.

Ако закрие "Крайбанка”, Латвия ще трябва да връща депозитите на над 230 000 души. Парите в трезора може и да не стигнат, но Рига ще трябва да даде парите на хората с влогове до 100 000 евро, както повеляват европейските разпоредби.