Федералният резерв на САЩ отчита рекордна печалба за 2009 г. и ще върне 45 млрд. долара на Министерството на финансите, след като опитите му да подкрепи икономиката донесоха неочаквана печалба на правителството, информира Reuters, позовавайки се на Washington Post.

Печалбата в размер на 45 млрд. долара е най-голямата в 96-годишната история на щатската централна банка. Сумата е изчислена въз основа на публични документи.

ФЕД се финансира от собствените си операции и връща печалбата си на хазната. Най-голямата сума преди тази година е 34.6 млрд. долара върнати през 2007 г., според Washington Post.

По-голяма част от ръста в печалбата на ФЕД се дължи на агресивната програма за изкупуването на облигации, което да свали лихвите и да стимулира растежа.

"Към края на 2009 г. ФЕД е притежавала щатски държавни облигации и ценни книжа, обезпечени с ипотеки на стойност 1.8 трлн. долара, в сравнение с 497 млрд. долара година по-рано," според вестника. Приходът от лихви по тези инвестиции е огромен източник на печалба за ФЕД.

Централната банка също така е заработила пари от спешните си заеми и от специалните си програми в подкрепа на кредитирането.

Въпреки че от централната банка отчетоха спад в стойността на заемите, отпуснати за спасяването на Bear Stearns и American International Group в размер на милиарди долари, ФЕД е получил 4.7 млрд. долара под формата на лихви от тези заеми през 2009 г.

Очаква се днес ФЕД да обяви оценката за печалбата си през 2009 г., според публикацията на Washington Post.