"Това, което се случи, не е нито ново, нито изненадващо. Отдавна се спекулираше с фалита на Lehman Brothers. Възможно е да е мениджърски провал. Каквито и чудеса да беше направил мениджмънтът, спасение трудно можеше да има", каза в студиото на "Тази сутрин" Милен Велчев. Водачът на "жълтите юпита" коментира световната финансова криза.

Причината е в предлагания продукт - "ипотечни заеми, дадени на хора с неадекватни доходи". Фалитът идва от прекалено големите заеми на хора, които не могат да ги обслужват, обясни Велчев. Аз съм се занимавал със заеми, давани на източноевропейски страни. И тогава имаше криза, но в по-малък мащаб, добави жълтият депутат, който е работил шест години в Meryl Linch.

"Ще има косвени последствия у нас – банките, които са чужда собственост, ще намират по-трудно активи. Целият сектор е в криза от около година и големият въпрос е дали сме към края. Но това, което чета, е, че по-скоро сме в средата на кризата", коментира от своя страна Георги Кадиев.

Аз съм умерено спокоен за нашия пазар. Лихвите вече растат, вероятно ще продължат да растат, но умерено, смята Велчев. „Добре е да се тегли кредит, ако има как да се инвестира в печалба, но не бих си позволил да дам съвет“, добави той.

"Теорията казва, че трябва да се инвестира в нискорискови активи. Моят съвет е по-скоро да не теглят кредити, освен ако не им е належащо, или имат точна представа какво ще правят с парите", съветва Кадиев.

Раздаване на пари на калпак не е правилно, смята още финансистът. "По-добре е да бъдат инвестирани – например в завод за боклука в столицата. За да не е рисково за държавата, максимумът, който може да се даде, е 100 лв. на пенсионер в края на годината", добави той.

Мисля, че ще има повече от 100 лв. на пенсионер, но няма да са и 200 лв. Мисля, че правителството ще предложи един разумен пакет, каза Милен Велчев.

Източник: bTV, Снимка: БГНЕС