При сценария за разрастване на дълговата криза към ядрото на Европа и в частност към Италия, от всички най-много рискува да пострада Франция. Банките в страната са най-големите притежатели на италиански държавен и частен дълг, сочат данните на Банките за международни разплащания (BIS).

Френските банки и италианските им подразделения притежават в края на 2010 г. правителствен и частен дълг на Италия в размер на 392.6 млрд. долара, изчислиха от BIS. Сумата надвишава повече от два пъти експозициите на германските банки в италиански дълг (162 млрд. долара). Credit Agricole, Societe Generale и BNP Paribas притежават повече италиански дългови ценни книжа, отколкото облигации на Гърция, Ирландия, Португалия и Испания взети заедно (254 млрд. долара). От целия дълг на Италия, който е в ръцете на външни банки, 45% е във Франция, подчертаха от BIS. При това едва 98 млрд. долара сумата е суверенен дълг.

„Френските банки, като BNP Paribas, натрупаха сериозни позиции в Италия, когато пазарът се отвори за външните играчи и сега са заплашени от отрицателните последици от тези решения", заяви пред Bloomberg инвестиционният директор на Rathbone Brothers Джулиан Чилингворс. От 2006 г. френските банки изхарчиха за придобиване на активи в Италия не по-малко от 20 млрд. евро, изчислиха от агенцията. В частност BNP Paribas и Credit Agricole купиха две от десетте най-големи кредитни институции на Италия.

През последните дни се появиха все повече признаци, че кризата, която обхвана периферията на еврозоната, може да се пренесе към Италия - третата по размер икономика в блока. Повод за подобни притеснения дойдоха с негативната перспектива пред суверенния рейтинг на страната от Moody's и S&P, страховете около капитализацията на най-големите италиански банки и противоречията между премиера Силвио Берлускони и министъра на финансите Джулио Тремонти по въпроса за свиването на публичните разходи.

Италия е най-големият в Стария свят дългов пазар с обем 2.23 трлн. долара. С по-големи обеми са само тези в САЩ и Япония. Пазарът е пресечна точка на световните финансови потоци - дори Япония притежава 29 млрд. долара италиански дълг, пресметнаха аналитиците на Collins Stewart. Всеки по-сериозен трус на финансовия пазар на Италия заплашва с отрицателни последици повечето развити държави.