Френските банки държат най-много италиански дълг

1443
Френските банки държат най-много италиански дълг

При сценария за разрастване на дълговата криза към ядрото на Европа и в частност към Италия, от всички най-много рискува да пострада Франция. Банките в страната са най-големите притежатели на италиански държавен и частен дълг, сочат данните на Банките за международни разплащания (BIS).

Френските банки и италианските им подразделения притежават в края на 2010 г. правителствен и частен дълг на Италия в размер на 392.6 млрд. долара, изчислиха от BIS. Сумата надвишава повече от два пъти експозициите на германските банки в италиански дълг (162 млрд. долара). Credit Agricole, Societe Generale и BNP Paribas притежават повече италиански дългови ценни книжа, отколкото облигации на Гърция, Ирландия, Португалия и Испания взети заедно (254 млрд. долара). От целия дълг на Италия, който е в ръцете на външни банки, 45% е във Франция, подчертаха от BIS. При това едва 98 млрд. долара сумата е суверенен дълг.

„Френските банки, като BNP Paribas, натрупаха сериозни позиции в Италия, когато пазарът се отвори за външните играчи и сега са заплашени от отрицателните последици от тези решения", заяви пред Bloomberg инвестиционният директор на Rathbone Brothers Джулиан Чилингворс. От 2006 г. френските банки изхарчиха за придобиване на активи в Италия не по-малко от 20 млрд. евро, изчислиха от агенцията. В частност BNP Paribas и Credit Agricole купиха две от десетте най-големи кредитни институции на Италия.

През последните дни се появиха все повече признаци, че кризата, която обхвана периферията на еврозоната, може да се пренесе към Италия - третата по размер икономика в блока. Повод за подобни притеснения дойдоха с негативната перспектива пред суверенния рейтинг на страната от Moody's и S&P, страховете около капитализацията на най-големите италиански банки и противоречията между премиера Силвио Берлускони и министъра на финансите Джулио Тремонти по въпроса за свиването на публичните разходи.

Италия е най-големият в Стария свят дългов пазар с обем 2.23 трлн. долара. С по-големи обеми са само тези в САЩ и Япония. Пазарът е пресечна точка на световните финансови потоци - дори Япония притежава 29 млрд. долара италиански дълг, пресметнаха аналитиците на Collins Stewart. Всеки по-сериозен трус на финансовия пазар на Италия заплашва с отрицателни последици повечето развити държави.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...