Еврото продължава да бъде притискано от ниското доверие в еврозоната и страховете, че дълговата криза ще засегне силно и Италия. Единната валута се понижи спрямо основните си конкуренти на валутния пазар и продължава да отблъсква инвеститорите. Така считаният за сигурно убежище швейцарски франк и подсилената от оптимистичните прогнози на Японската централна банка - йена, отбелязаха ръст.

Европейските фондови борси отбелязаха силен спад, следствие на масовото бягство от държавни ценни книжа на периферните европейски държави, които са смятани за следващите най-вероятни жертви на дълговата криза. Така 10-годишните италиански ДЦК се търгуваха на над 6% доходност, което се случва за първи път от 1997 г. насам. Според анализатори доходност от над 7% би могла да бъде повратна точка, правейки разходите за рефинансиране твърде високи и неустойчиви. Сред европейските акции, с най-голям спад бяха тези от банковия сектор, повечето от които губиха по над 3% от стойността си.

За първи път европейските политици се замислиха върху евентуално частично преструктуриране на гръцкия дълг, въпреки че Европейската централна банка силно се противопоставя на подобно развитие. По-късно стана ясно, че Гърция отхвърля категорично тази възможност. Финансовият министър Евангелос Венизелос, опроверга казаното по-рано в Брюксел от холандския министър на финансите, който беше основният поддръжник на хипотезата за частичен дълг.

Агенция Moody's понижи кредитния рейтинг на Ирландия до статус „junk", заявявайки, че страната най-вероятно ще се нуждае от допълнително официално финансиране, преди да може да се върне на международните капиталови пазари. Рейтингът беше намален с една степен от Ba1 до Baa3, като перспективите за ново сваляне остават налице.

Японската централна банка повиши икономическата си оценка за втори пореден месец след като компаниите засилиха производството си с най-бърза скорост за последните 50 години. Ръстът в производството води до увеличаване на експорта и покачване на доверието на домакинствата и бизнеса. В резултат на данните, японската йена бе сред най-търсените валути на пазара и нарасна спрямо основните си конкуренти до нови 4-месечни върхове.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД