Гръцките банки с дял от 25% от кредитите в Румъния

737
Гръцките банки с дял от 25% от кредитите в Румъния

Кредитният портфейл на седемте гръцки банки, представени на финансовия пазар в Румъния, е бил в размер на 10 млрд. евро към края на миналата година или около една четвърт от общите кредити, отпуснати в страната.

Размерът на отпуснатите кредити в северната ни съседка е възлизал на около 41 млрд. евро за посочения период. Гръцките банки са изключително силно застъпени в страната, като оперират там посредством 680 от общо 5 500 банкови клона.

Гръцките компании са едни от най-големите чуждестранни инвеститори в Румъния, като по размер на пазарен дял са изпреварвани единствено от австрийските такива, контролиращи две от трите най-големи финансови институции.

Навлизането на гръцките финансови институции в Румъния започна през 90-те години, като първите играчи, навлезли на пазара, са Alpha Bank и NBG. Впоследствие към тях се присъединиха Eurobank, Piraeus, Emporiki, Egnatia и ATE.

За изминалата година кумулативната печалба на седемте финансови институции е възлязла едва на 115 млн. евро или относително малък дял от сумарната печалба на банките в страната.

До голяма степен в основата на по-малките печалби, реализирани от тях, е стояла агресивната политика на разрастване на бизнеса им в страната.

Най-големите играчи с гръцки капитал в банковата система към момента са Bancpost и Alpha Bank, които по данни от края на миналата година са заемали пета и седма позиция по големина в Румъния.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...