Кредитният портфейл на седемте гръцки банки, представени на финансовия пазар в Румъния, е бил в размер на 10 млрд. евро към края на миналата година или около една четвърт от общите кредити, отпуснати в страната.

Размерът на отпуснатите кредити в северната ни съседка е възлизал на около 41 млрд. евро за посочения период. Гръцките банки са изключително силно застъпени в страната, като оперират там посредством 680 от общо 5 500 банкови клона.

Гръцките компании са едни от най-големите чуждестранни инвеститори в Румъния, като по размер на пазарен дял са изпреварвани единствено от австрийските такива, контролиращи две от трите най-големи финансови институции.

Навлизането на гръцките финансови институции в Румъния започна през 90-те години, като първите играчи, навлезли на пазара, са Alpha Bank и NBG. Впоследствие към тях се присъединиха Eurobank, Piraeus, Emporiki, Egnatia и ATE.

За изминалата година кумулативната печалба на седемте финансови институции е възлязла едва на 115 млн. евро или относително малък дял от сумарната печалба на банките в страната.

До голяма степен в основата на по-малките печалби, реализирани от тях, е стояла агресивната политика на разрастване на бизнеса им в страната.

Най-големите играчи с гръцки капитал в банковата система към момента са Bancpost и Alpha Bank, които по данни от края на миналата година са заемали пета и седма позиция по големина в Румъния.