И. Искров: Банковата ни система изпъква в международен план

1766
И. Искров: Банковата ни система изпъква в международен план

„Въпреки първите положителни сигнали за обръщане на икономическия цикъл и начало на възстановяването, кризата през 2010 г. продължи да формира нагласите на частния сектор и домакинствата. Комбинацията от влошаване на техния икономически статус и по-голяма предпазливост при вземането на решения за текущи разходи или инвестиции подложи на нови изпитания и банките", така започва публикацията на управителя на БНБ Иван Искров в тримесечния бюлетин на Асоциацията на банките в България, от януари 2011 година.

„Кредитните портфейли в банковите баланси бяха изложени на натиск, но банковата система демонстрира гъвкавост и ефективност. Балансовото й число растеше и независимо от необслужваните кредити и разходите за обезценка, системата продължи да генерира печалба. Капиталовите буфери останаха съхранени; солиден е и размерът на заделените провизии.

Българската банкова система изпъква в международен план с впечатляващи коефициенти за капиталова адекватност и обща ликвидност. Благодарение както на последователната антициклична надзорна политика, така и на благоразумното управление на самите банки в последните години, банковият сектор разполага с достатъчно капитал за безпроблемното покриване на завишените капиталови изисквания на Базел 3, анонсирани миналата есен (за които всъщност са предвидени няколко години преходен период).


Днес преобладават прогнозите за по-осезаемо икономическо оживление през годината и оттам засилване на кредитирането. Връзката между банков кредит и икономически растеж е доказана. Тя обаче не се „случва" автоматично, без усилията и на двете страни в процеса. Тук бих откроил три аспекта, свързани с непосредствените очаквания.

Първо, банките не могат да избягат от законите на търсенето и предлагането. Банките могат да играят водещата роля във възстановяването на икономиката, но сами не могат да предизвикат обрат в търсенето. С времето трябва да се увеличат фирмите с оптимистични очаквания за бъдещето и добри проекти за финансиране. Домакинствата ще започнат да теглят повече заеми, когато са по-спокойни за утрешния ден.

Второ, много банки вече се активизираха в борбата за пазарен дял и оползотворяване на възможностите, породени от самата криза. Но на места навярно могат да се възприемат стратегии за по-активно управление и на съществуващите портфейли, включително чрез предоговаряне на кредитни позиции. Вероятно има неизползван потенциал и в обслужването на старите клиенти. Банките има какво да подобрят в работата с клиентите. Дългосрочните взаимоотношения с тях са важна стратегическа цел, доколкото именно клиентите са най-ценният актив на всяка банка.

Не на последно място, виждаме как предишната кредитна експанзия днес тежи на много банки и на техните клиенти. Благоразумното банкиране не предполага тотално въздържане от кредитиране. Но адекватната и комплексна икономическа оценка на рисковете следва да остава във фокуса на ежедневно оперативно ниво.

Надяваме се и работим за това, 2011 година да отбележи едно ново начало за банковия сектор у нас. Никой обаче не се заблуждава, че сегашната криза ще бъде последната. Преценките ни трябва да бъдат внимателни, а очакванията - реалистични", пише в заключение Иван Искров.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Stocks
# 0
09:02 | 5 February 2011
Първите положителни сигнали за обръщане на икономическия цикъл бяха през 2009 г. През първото тримесечие на 2009 г. борсовите индекси на българския капиталов пазар имаха минимални стойности. Банките и банковата система са част от капиталовия пазар, но те са предимно кредитиращи институции. В своя коментар г-н Тодоров е прав за банковата система, за кредитните милионери, обезценените влогове, високите лихви и високите такси.
Todorov
# 1
16:02 | 4 February 2011
Верно е банковата ни систем изпъква със следното. 1. Сумаси кредитни милионери и обезценени Влогове на хората пред 1996-1997!!! 2. Високите лихви и високите такси. Взимат кредитни линии на 1-2%% и ги продават на простите Българи на 10-18%,,,вярно е всичко то ва което говори господина , аз съм гражданин на Бгт и не съм доволен от тези "Куци" банки так че не ми ги фалете защото прост съм човек от системата и занам как тя работи докато въпросния гослодин е почнал от ниво на Шеф понеже е човек на.........................Дайте му да изравни един баланс и да опише една кредитна сделка така че да мине на кредите съвет......
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg