Моментното състояние на банковия сектор и идеите на финансовото министерство за законодателни промени в сферата бяха обсъдени днес на среща между премиера Бойко Борисов и банкери, съобщи правителствената информационна служба.

На срещата беше решено да се създаде работна група между представители на банките и Министерство на финансите, която да продължи да обсъжда предложените мерки.

На срещата присъства и вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Междувременно Българската стопанска камара застана зад идеите на финансовото министерство за промяна в лихвената политика на банките, защото това ще улесни бизнеса, основно потребяващ кредити. Камарата иска да се премахне едностранното променяне на условията от страна на банките както за депозанти, така и за кредитополучатели.

„Държавата има възможност да се намеси на пазара, но мерките, които предлага за понижаване на лихвите, трябва да станат част от цялостна програма“, коментира пред радиото и финансистът Красимир Ангарски. „Първо, мерките задължително да се обвържат с някои от най-разпространените банкови индекси, второ - да бъдат забранени част от таксите, които се плащат на банките, и трето - по-сериозна регулация на фирмите, които теглят тъй наречените "бързи кредити".

Трябва да се излезе на пазара с всички възможни структури - инвестиционните фондове, международните финансови институции, други банки, за да се насърчи кредитирането от тях. Също така могат да се създадат специални инвестиционни фондове например за малък и среден бизнес, където държавата да насочи средства и от там да излезе на пазара с по-ниски лихви. Такава възможност има държавата, че просто, ако си постави задачата и направи една програма със съответните структури, няма начин да не се получи, каза Ангарски.

Активността на хората е най-вече в посока ипотечно кредитиране, което вероятно ще бъде и най-активният сегмент и за 2012 година, заяви кредитният консултант Тихомир Тошев. Относно потребителските кредити, по думите на Тошев, хората все още са предпазливи. В момента лихвите в евро и в лева по ипотеките са с около 2- 2.5% по–надолу и са на нивата от 2008 година. Лихвите по потребителските кредити също са спаднали с около 1-1.5%.

Според Тошев мерките на финансовия министър ще доведат само до по-голяма прозрачност при определяне на лихвите в България, но не и до намалението им. Намаление на лихвените нива може да се постигне, когато имаме стабилна и растяща икономика, обясни той.