Европейската централна банка (ЕЦБ) се подготвя за нова програма за оказване на помощ на ирландския финансов сектор. Очаква се новите мерки да бъдат представени през тази седмица, съобщава френският Le Figaro, позовавайки се на пожелали анонимност източници.

Смята се, че ирландските банки са се провалили на стрес-тестовете, резултатите от които ще бъдат оповестени в четвъртък, и се нуждаят от още 23 млрд. евро. ЕЦБ е готова да им се притече на помощ, но при условие, че получи гаранции от Дъблин, че рекапитализацията на банките ще завърши успешно.

От своя страна ирландското правителство поиска от финансовата институция преструктуриране на кредита от 60 млрд. евро, отпуснат спешно за банките, в средносрочен кредит. Молбата на Дъблин бе отправена малко преди оповестяване на резултатите от стрес- тестовете.

Четирите най-големи ирландски банки Bank of Ireland, Allied Irish Banks, Irish Life Permanent и Educational Building Society се нуждаят от между 18-23 млрд. евро за да преодолеят евентуалните трудности. Това е значително над оценката от 10 млрд. евро, направена през ноември от ЕС, МВФ и ЕЦБ.