Преизбраният управител на БНБ Иван Искров предлага за подуправител на националната банка проф. Николай Неновски и ще депозира днес проекторешението за това. Това каза Искров пред депутатите минути след като беше преизбран на поста.

Според приетото от парламента решение новият мандат на Искров ще започне да тече от 10 октомври, когато завършва сегашният му мандат.

Искров посочи, че се е консултирал с правната дирекция на Националната банка и няма никакво основание за притеснение относно днешния избор. По-рано днес от ДСБ заявиха, че според Закона за БНБ изборът се извършва не по-рано от три месеца и не по-късно от два месеца преди изтичането на мандата.

Иван Искров благодари за конституционното мнозинство, с което е подкрепена кандидатурата му. Приемам това доверие, като огромен ангажимент за мен и моя екип и за следващите шест години да осигуряваме стабилност на финансовата система, посочи той.

Според Искров в този момент е много необходимо да има предсказуемост по отношение на монетарния режим в страната и на валутния борд.

Днес се изправям пред вас с чиста съвест на човек, спазвал принципите независимост, прозрачност и предвидимост, каза Искров. Той обеща да не допуска политическа намеса в работата си и през следващия мандат.

След преизбирането си управителят на БНБ влезе в стаите на всички парламентарни групи, за да им благодари за гласуваната подкрепа, включително и през тези на ДСБ и ОДС. Искам да покажа, че БНБ е национална институция и всеки един българин и отговорен фактор в тази страна да знае, че това е национална ценност, коментира Искров за БТА.

Източник: БТА

Още по темата:

Искров с втори мандат като управител на БНБ