„Може да обобщим три важни заключения от проведената днес среща. На първо място искам да подчертая, че последиците от кризата са ограничени и нямат директен ефект върху банковите системи от ЮИЕ“, заяви Иван Искров, управител на Българска народна банка. Той допълни, че няма банка, в чийто портфейл да се включват проблемни ценни книжа за САЩ и някои европейски банки. Това стана ясно на третата регулярна среща на централните банкери от девет страни от ЮИЕ, провела се в София.

Според него кризата на Запад ще има непряк ефект и върху икономиките. Навсякъде в региона има поскъпване на финансирането заради нарасналите международни рискови премии за страните. Това се отразява върху ръста на цената на финансиране на банките, а оттам и върху лихвите по кредитите.

„Възможен е и друг ефект, който се предполага и е възможен,“ каза Иван Искров - „Ако има държави в ЕС, които влязат в рецесия, би могло това да повлияе на износа на страните и да се отрази върху икономическия им растеж.“

Той подчерта, че предвид този индиректни ефект, държавите трябва да следват стриктна политика на фискална дисциплина, да внимават с нарастване на доходите (съобразено с производителността на труда, за да не пострада конкурентноспособността на икономиките ни), както и да продължат структурните реформи.

„Третото важно заключение за нас е, че банките в региона са с чисти баланси“, посочи управителят на БНБ. „Те са традиционно търговски банки, които оперират на територията на страните си. Нямат експозиции в активи отвъд Океана. Към момента продължава тенденцията за ръст на печалбата на финансовите институции от региона, което позволява силната им капитализация,“ каза още той. Ликвидността на банките е добра, но те оперират в условия на по-високи лихви, посочи Иван Искров.

Според него положителен сигнал от случващото се на Запад, е че самите банки са станали по-предпазливи и по-внимателно подбират проектите си.

По отношение на гарантиране на влоговете, Искров коментира, че най-добрата гаранция е стриктното законодателство, стриктният банков надзор и чистите баланси и „ние се гордеем, че банките от региона са добре регулирани, с чисти баланси, но трябва да внимаваме и да наблюдаваме ситуацията“.

На въпрос как забавянето на икономическия растеж ще се отрази върху банковата система той посочи, че всеки един икономически субект оперира в дадена среда и когато тя е нездрава и печалбите намаляват и капитализацията се влошава и т.н.

„Нашето послание е всички да бъдат благоразумни, особено усилията на държавата в подобряването на бизнес климата, защото парите ги има. Банките са свръхликвидни, но ги държат, защото има недоверие на пазара,“ каза Искров.

Снимка: Profit TV