Забавянето на растежа в Западна Европа и ще се отрази негативно и на ръста и в региона на ЦИЕ. Въпреки това ЦИЕ ще продължи да отчита по-висок ръст на БВП спрямо средноевропейските нива. Това каза Джани Папа, директор за ЦИЕ и Полша на УниКредит по време на панела „Бъдещето на банкирането в ЦИЕ” на конференцията на Юромъни във Виена.

УниКредит очаква 0.8% ръст на БВП в еврозоната за 2012 г. и затова намалява прогнозите си за ръст на БВП в ЦИЕ с 0.9 процентни пункта до 3%. За края на 2011 г. очакванията са данните да покажат ръст от 4.4% за региона.

Въпреки забавянето на растежа, банковият сектор на ЦИЕ предлага още много атрактивни възможности за растеж, каза модераторът на панела Марк Джонсън, редактор на международното списание Юромъни.

„Макар че общият обем на кредитите в ЦИЕ би трябвало да е достигнал 1.5 трилиона в края на 2011 г., което се равнява на около 9% годишен ръст, съотношението кредити към БВП за региона твърдо стои на 49%, докато за Еврозоната същият показател е 120%”, сочат наблюденията на УниКредит.

Джани Папа и другите участници в панела бяла единодушни, че в самия регион на ЦИЕ се очаква да има много различия в растежа на страните през 2012 г.

Според УниКредит Турция, Полша и Русия ще имат най-голям принос към растежа на ЦИЕ, а на първо място по ръст се очаква да е Казахстан. Словения, Хърватия и вероятно Унгария ще се върнат към рецесия, а други държави, включително и България се очаква да постигнат ръст малко над 2% за 2012 г.

Страните с най-добре развиващи се икономики ще предложат и най-благоприятни условия за растеж на банковия сектор.

Според Джани Папа сред основните предизвикателства на банковия сектор през следващите три години ще бъдат качеството на активите и осигуряването на стабилна капиталова база. „Никога не можеш да имаш твърде много капитал в условията на предизвикателна икономическа среда”, каза Джани Папа.