Най-лошото от дълговата криза предстои, но еврозоната ще преживее 2012 г., според проучване на Reuters сред 64 икономисти. Само девет от запитаните са отговорили, че най-лошото от кризата на Стария континент е минало.

Същевременно едва един от десет вярва във възможността еврозоната да се разпадне през 2012 г.

Очакванията на икономистите са още, че до три месеца Франция ще загуби най-високия си кредитен рейтинг ААА, а понижаване на кредитната оценка ще последва за Белгия, Италия и Испания.

В очите на анкетираните икономисти Гърция, която в момента преговаря за втори транш финансова помощ, е основната заплаха за стабилността на еврозоната. „Всички погледи са обърнати към Гърция. Ситуацията изглежда изключително мрачна, домакинствата са под натиск, банковият сектор е на път да се разбие“, коментира Джеймс Никсън от Societe Generale. „Но ако някой продължи да праща пари, Гърция ще оцелее“.

Както и през миналата седмица само около една трета от икономистите очакват Европейската централна банка от сега до юни да прибегне до количествени облекчения, подобно на Федералния резерв и Банката на Англия.