Председателят на борда на директорите на водещата китайска банка и най-голямата по пазарна капитализация в света - Industrial & Commercial Bank of China Ltd., е получил за изминалата година заплата в размер на едва 260 000 долара, което е под 1% от получените 37.8 млн. долара от колегата му от JPMorgan Chase & Co., сочи изследване на Bloomberg.

В същото време той е допринесъл за значителната печалба за акционерите на китайската финансова институция, чиито акции са поскъпнали с около 80% от проведеното през октомври 2006 година първично публично предлагане, което бе и най-голямото в световната история.

Пазарната капитализация на китайската ICBC възлиза на 252 млрд. долара, което е два пъти над тази на JPMorgan и прави компанията най-голямата финансова институция в света.

Принос на изпълнителният директор до голяма степен е и фактът, че банката притежава 130 млрд. долара в пари в брой и парични еквивалентни, които са достатъчни за закупуване на примерно втората най-голяма банка в света - щатската Citigroup Inc., ако се вземе в предвид пазарната й капитализация към 25 юни.

Целите на Джианг Джангинг обаче не спират до това да стане изпълнителен директор на банката през 2000-та година и председател на борда на директорите през 2005 година. Той цели в дългосрочен план, управляваната от него банка да стане най-печелившата и уважавана финансова институция в света.

Политиката на експанзия на водещата финансова институция в света възлезе на 6 млрд. долара за придобивания в Африка, Индонезия и Китай.

Сформирани са още стратегически партньорства с други инвестиционни банки, като щатската Goldman Sachs Group Inc., която притежава дял от 4.9% от капитала на китайската банка, както и немския застраховател Allianz SE, притежаващ 1.9% дял.

С навлизането на водещите световни финансови институции на китайския пазар обаче се очаква банката да среща все по-засилена конкуренция, след като ограниченията в страната до водеха до това чуждестранни финансови институции да контролират едва 2% от банковия пазар в страната.