Кои банки кредитират най-много в последните месеци?

3020
Кои банки кредитират най-много в последните месеци?

Шест банки отчитат нетно нарастване на кредитния си портфейл за домакинствата от над 10 млн. лв. през третото тримесечие на 2011 г., сочат изчисления на Profit.bg

№1 по този показател е Райфайзенбанк с ръст от 40 млн. лв., следван от банката, най-голям кредитор на домакинствата у нас – Банка ДСК с повишение от 22 млн. лв.

В челото са още най-голямата банка у нас по размер на активите си – Уникредит Булбанк, лидерът при спестяванията Първа инвестиционна банка, както и традиционно активните в кредитирането през последните месеци МКБ Юнионбанк и SG Експресбанк.


Ръст в кредитния портфейл бележат още Емпорики Банк, СИБАНК, Търговска Банка Д и Корпоративна търговска банка.

Припомняме, че по данни на Българска народна банка от вчера, лошите потребителски и ипотечни кредити отчетоха 31-во поредно месечно повишение, като в края на октомври те са съответно на нива от 20.04% и 19.27 на сто.

От началото пък на 2011 г. до 30 септември домакинствата са заплатили общо 1.4 млрд. лв. по кредитите си към търговските банки, съответно 596 млн. лв. по потребителските заеми и 810 млн. лв. по ипотечните.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Ezat
# 0
10:07 | 26 July 2012
Algriht alright alright that's exactly what I needed!
БББ
# 1
10:11 | 25 November 2011
Нетно нарастване на портфейла, не означава, че банката кредитира много. Ако една банка е имала в портфейла си 10 кредита и е дала 100 нови, нетното нарастване ще е в пъти по-голямо от това на банка, която е имала в портфейла си 100 кредита и е дала 200 нови. Само, че кой е дал повече - тази, която е дала 100 или тази която е дала 200 ? На въпроса кои банки кредитират най-много трябва да се отговори - тези, които са раздали най-много кредити, а не тези, които са с нетно нарастване на портфейла.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg