Високите лихви по кредитите на банките у нас принудиха много граждани и представители на бизнеса да потърсят финансиране от банки в чужбина.

Лихвите по всички видове кредити в повечето страни членки на ЕС са в пъти по-ниски от тези в България.

Още повече- "Свободното движение на капитали" е регламентирано със закон на Европейската общност. Той дава право за преки инвестиции, придобиване на собственост на имоти, операции с депозити и текущи сметки, както и за кредитиране на родни компании и граждани и от банки, които нямат клонове у нас.

Оказа се, че условията, предлагани от банките зад граница, често са и по-изгодни. Изискванията обаче са големи, заради което единици са компаниите у нас, които работят с кредити от чужбина.

Банката да познава този клиент, да има бизнес с него, да са извършвани определени разплащания. Улесняващо предимство е те да имат чуждестранни партньори, които да имат създадени отношения с банкови институции.

Единици са обаче големите компании, които работят с кредити в чужбина. Основната причина за отказ на банката за заем, е непознаването на историята на кандидата.

По-възможно е чужда банка да отпусне кредит на бизнеса или физическо лице, ако този кредит е обезпечен с ипотека и ако имотът, който бъде ипотекиран, се намира в съответната страна.

Теоретично ако имате свободни средства и искате да инвестирате парите си, можете да купите имот в Англия например с ипотечен кредит с 3% лихва, вместо 10% като у нас. На практика обаче това могат да направят само българите в чужбина, защото получават доходите си там.

Тази свобода на движение на капитали и финансови ресурси в ЕС е до голяма степен само теоретична, коментитрат специалисти.

Докато българите нямат улеснен достъп до европейските финансови институции, банките, извършващи дейност у нас, нямат сериозна конкуренция, коментират представителите на бизнеса.

Затова експертите са на мнение, че по-скоро трябва да се потърсят механизми за намаляване на лихвите на местните банки и по този начин да се създадат условия за развитие на родната икономика.

Източник: Pro.bg