Депутатите са на път да узаконят самоуправството на банките у нас. Това заяви финансистът Любомир Христов.

"Проблем за мен е промяната на лихвените проценти, които банката произволно и изненадващо вдига без предупреждение. При дебитните карти можеш да се откажеш от тях, ако не ти допада увеличението на таксата за теглене, докато от кредита не можеш да се откажеш".

Според бившия член на управителния съвет на БНБ, увеличението на лихвите по кредитите е политически въпрос, защото Народното събрание смята да приеме Закона за потребителския кредит.

„С това показват, че в България не се знае и какво е договор. Когато се казва, че банката след като е сключила договор и по неясен начин сама променя цената по него, т.е. лихвата - това вече не може да се нарече договор", продължи Христов.

Според него, хората у нас са третирани като крепостни селяни. "И името на договора трябва да бъде преименувано на "Трябва да ми извиват ръцете". За да се стигне до тук, за мен обясненията са три: депутатите в икономическата комисия или са спали, или са били почерпени, или са били почерпени, за да спят", обясни Любомир Христов.

Затова той е категоричен, че България трябва да смени Конституцията си: "И да се казваме „Безправов Банкостан-Топлофикация. Защото в управлението на банките се използва моделът на Топлофикация-София".

Лидерът на ЕНП Мария Капон допълни, че депутатите може и да се некомпетентни, след като са на път да приемат спорните текстове в закона. "Щом не са компетентни, да си наемат експерти. Банките имат интерес за това самоуправство. Хората не теглят кредит, защото нямат нужда - те теглят кредит, защото имат нужда," продължи Мария Капон.

По повод обявеното вчера становище на КЗК, че в страната няма банков картел, Любомир Христов заяви: „Много се смях, като научих това заключение. Не поставям под съмнение, че Комисията е проучва ситуацията. Но не са намерили това, че трима банкери са си стиснали ръцете и са се договори за 15 процента. Те са си купили и БНБ, и НС и нямат нужда от картел и от подписване на някакво споразумение.

Ал Капоне не са го заловили за търговия с оръжие, защото той просто е нямал оръжие, а имал бодигардове. И тук - КЗК няма какво да намери, това е", допълни бившият шеф на Централния депозитар.

Според него, банките дори трябвало да се регистрират по Закона за хазарта. "Дори по-лошо - като влезеш в казино, там не ти сменят правилата на играта, за разлика от банките", обясни още Любомир Христов. Освен това той посъветва потенциалните клиенти на банките: "Да се въздържат от кредити, защото не се знае каква ще им е месечната лихва".

По повод информациите в пресата за увеличение на таксите при теглене на суми от банкомат, Мария Капон и Любомир Христов бяха единодушни, че това не е новина, защото по цял свят има такива такси. "В Америка, например, таксата е 3 долара за теглене от чужд автомат. Ако е в даден търговски обект, само тогава не се плаща такса", обясни Христов.

Капон добави, че е направила проучване и е установила, че няма промени в цените на услугите на БОРИКА, които реално управляват системата. "За обработка на транзакции или при плащане на услуги през терминал, таксата е 9 ст. за всяка транзакция. Такива повишения няма. Има случаи, когато работодателите използват дадена банка и получават преференция за служителите, като тегленето от банкомат им е безплатно", обясни председателят на ЕНП Мария Капон.

Източник: Pro.bg