През първото полугодие на 2012 г. на кредитния пазар наблюдавахме затвърждаване на тенденциите за намаление на лихвите, като по част от кредитните продукти паднаха с 0.5 - 1%, заяви в интервю за Profit.bg изпълнителеният директор на Кредит Център Тихомир Тошев.

Според Тошев, емитирането на дълг от страна на България ще се отрази и на лихвените нива и това е безспорен успех за страната ни.

"Очаквам тенденцията да се запази и през следващите месеци", допълни още той, като поясни, че останалите финансови пазари оценяват нашата стабилност и е важно в идните месеци да продължим да сме стабилни икономически.

"В момента хората продължават да са предпазливи и взимат по-трудно решение за покупката на дом. Цените на имотите продължават леко да вървят надолу, което е нормално във връзка с това, което наблюдаваме в Европа", каза още изпълнителният директор на Кредит Център.

Личното му мнение е, че инвестицията в имот в момента не е най-добрият избор. "Банковите депозити в момента предлагат добра доходност, а в бъдеще взаимните фондове или директното участие на борсата ще са отново атрактивни.

"Най-доброто решение обаче е създаването на собствен бизнес. Той дава една свобода сам да имаш собствен бизнес, от който да печелиш, а от друга страна съживява икономиката, след като бизнесът плаща данъците си". Колкото повече бизнеси стартират, толкова по-добре ще е икономиката ни, допълва още Тошев.

Все пак той препоръчва, преди да предприемем подобна крачка да се посъветваме със специалист.

Вижте още какво каза Тихомир Тошев за имотния и кредитния пазар в страната: