Merrill Lynch & Co. съобщи в понеделник, че ще продаде голяма част от нейните „токсични“ ценни книжа и ще издаде нови акции, за да набере 8.5 млрд. долара нов капитал.

Най-голямата в света брокерска къща ще издаде над 200 млн. нови обикновени акции като част от сделката. Merrill заяви, че ще отпише още 5.7 млрд. долара допълнителни загуби от продажба на ипотечни ценни книжа и договори за хеджиране.

Изпълнителният директор Джон Тейн, който се присъедини към компанията през миналата година, искаше да се избегне набирането на средства чрез публично предлагане.

Новият ход идва малко повече от седмица, след като фирмата обяви 4.6 млрд. долара загуба за тримесечието и след като набра 8 млрд. долара от толкова необходимия капитал от продажби на активи вместо издаването на нови акции.

Може би най-големият печеливш в сделката е Temasek Holdings, на Сингапурски суверенен фонд, който вече е един от най-големите инвеститори. Компинията се е споразумяла да закупи акции за 3.4 млрд. долара на още неопределена цена, потенциално голям процент, при условие, че акциите са загубили 54% тази година.

В допълнение, мениджмънтът на Merrill планира да закупи 750 000 акции.

Далаският Lone Star Funds ще придобие от Merrill ценни книжа, обезпечени с активи, с номинална стойност от 30.6 млрд. за 6.7 млрд. долара.

Компанията направи изявлението след приключването на търговията на Wall Street. Книжата вчера паднаха с 11.6% до 24.33 долара.