Перспективите за българската банкова система остават негативни, преди всичко заради неубедителното икономическо възстановяване и слабата оперативна среда, очакванията за увеличаване на лошите заеми и голямата зависимост от финансиране от чуждестранните банки майки. Това се посочва в доклад на рейтинговата агенция Moody's, цитиран от Reuters.

Докладът представя очакванията на Moody's за фундаменталните кредитни условия в банковия сектор през следващите 12-18 месеца.

„Оперативната среда остава предизвикателна, с нисък кредитен растеж, висока безработица и икономическо възстановяване, което очакваме да остане слабо след мудния растеж на БВП от 0.2% през 2010 г.", обяснява Елена Панайоту, анализатор от Moody's и автор на доклада.

"В допълнение, секторът на недвижимите имоти остава под натиск, тъй като западноевропейските инвеститори до голяма степен се оттеглиха. Смятаме, че търсенето от страна на тези инвеститори бе основен двигател на предкризисния бум в сектора на недвижимите имоти в България" добавя Панайоту.

В тази среда, Moody's очаква лошите кредити (11.9% към декември 2010 г.) да се повишават през 2011 г., защото някои кредитополучатели ще имат проблеми с рефинансирането на своите дългове и защото обикновено има период на изоставане на пика на лошите кредити в банковата система спрямо началото на икономическото възстановяване.

В дългосрочен план, Moody's смята, че банките ще се възползват от постепенното икономическото възстановяване на България и бъдещите перспективи след приемането й в Европейския валутен механизъм през следващите 12-18 месеца.

Въпреки това, високото ниво на лоши кредити в системата ще продължи да се трансформира в изискване за високи провизии и ще продължи да оказва натиск върху банковата нетна печалба.

"Въпреки слабата нетна печалба, добрата капитализация на системата и печалбите преди заделяне на провизии за лоши кредити позволяват на банките да поемат неочаквани загуби по кредити съгласно най-лошия сценарий на нашите стрес тестове.

Това са компенсиращи положителни фактори, които сме взели предвид в нашия доклад и са важни двигатели, подкрепящи самостоятелната кредитна сила на четирите класирани български банки ", обяснява Панайоту.

В доклада се отбелязва, че основната слабост на системата е зависимостта от финансиране от банките майки. Външното финансиране има дял от около 22% от фондовете на системата към края на 2010 г., което прави част от банките уязвими.

Като се има предвид затягането на условията на ЕС за ликвидността, Moody's очаква допълнително ограничаване на финансирането от банките майки, а за гръцките банки, които контролират около 28% от активите на системата, има повишен риск от по-агресивна декапитализация, тъй като самите те се стремят да намалят своето финансиране от ЕЦБ.

Moody's очаква, че българските банки ще финансират растежа на кредитните си портфейли чрез съсредоточаване върху местните депозити.

Но ограниченият общ размер на местните депозити означава, че само ръстът на депозитите едва ли ще бъде достатъчен, за да се намали коефициента кредити- депозити от високите 108% в края на 2010 година.