Най-голямата гръцка банка по активи National Bank of Greece SA днес обяви, че ще отпише притежавани от нея гръцки държавни облигации на стойност 1.65 млрд. евро като част от програма за дългов суап, която има за цел да намали публичния дълг на Гърция.

Това отписване на активи означава, че банката отчита 1.47 млрд. евро нетна загуба за второто тримесечие, в сравнение със 125 млн. евро печалба за същия период година по-рано.

През юли лидерите на ЕС постигнаха споразумение за нова програма за отпускането на средства на Гърция на стойност 109 млрд. евро, която да покрие нуждите от финансиране на страната в следващите няколко години. В основата на този план е сделката за дългов суап, съгласно която кредиторите от частния сектор на страната се съгласяват да приемат нови ценни книжа, чиято стойност е по-малка от тази на първоначално притежаваните от тях.

Ако бъде изключен ефектът от отписването на активи, от NBG съобщават, че отчитат по-голяма от очаквана нетна загуба за второто тримесечие в размер на 129 млн. евро, докато нетните й приходи от лихви намаляват до 961 млн. евро, в сравнение с 1.04 млрд. евро година по-рано.

Очакванията на анализаторите бяха за 41 млн. евро нетна загуба за второто тримесечие, ако не бъде считано отписването на активи, и 978.9 млн. долара нетни приходи от лихви.

Банката също така отчита 441 млн. евро провизии за лоши кредити, над очакванията за 408 млн. евро. Сумата също така нараства рязко в сравнение с година по-рано, когато е била 335 млн. евро.

Резултатите идват само ден след като конкурентите й Alpha Bank SA и EFG Eurobank Ergasias SA, които обявиха споразумението си за сливане, също разкриха отписвания на стойността на гръцки облигации, които притежават.

В понеделник Alpha Bank обяви, че намалява стойността на портфейла си от облигации с 539 млн. евро, докато Eurobank съобщи, че ще отчете 664 млн. евро загуба по притежавания от нея държавен дълг.