Не харчим, трупаме в депозити и така бавим икономиката

1346
Не харчим, трупаме в депозити и така бавим икономиката

Основният проблем, който бави възстановяването на икономиката, е недостатъчното вътрешно потребление. Това показва последният доклад на УниКредит Булбанк, представен от главния икономист на банката Кристофор Павлов на семинар в София.

Потреблението било свито заради рязкото спадане на заетостта и спукването на балона на имотите. Цените им паднали с 40% спрямо предкризисните нива и намалили нетното богатство на българите. В момента те насочвали спестяванията си основно към депозити.

Компаниите пък нямали увереност в собствените си продажби и за развитието на икономиката, и не увеличават инвестициите и не откриват нови работни места, казва Павлов.

Допълнителна причина за това била и високата им задлъжнялост. Очакванията са, че това ще води до по-слабо теглене на нови кредити.


За разлика от фирмите задлъжнялостта на домакинствата е на приемливи нива. Те са способни да теглят още заеми, но не желаели. Павлов очаква периодът на слабо търсене на кредити да приключи скоро. Положителни били сигнали за стабилизиране на пазарите на труда и на жилищата, както и успокояването на цените на храните и горивата.

Прогнозите на УниКредит Булбанк са, че БВП през 2011 г. ще нарасне с 2.3% и с 2.6% през 2012-а.

Същите са очакванията за догодина и на анализаторите от "Ърнст & Янг". За тази година те прогнозират ръст от 2.2 на сто. Според тях заетостта трябва да започне да се покачва, а инфлацията да пада постепенно, само ако външната среда спре да се влошава. От "Ърнст & Янг" препоръчват спешни действия в еврозоната, за да се предотврати нова рецесия.

Според "Райфайзен" - Виена, икономическата активност в еврозоната спада и затова понижават прогнозата за БВП на 1.6% за 2011 г.

Източник: в. 24 часа

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Laila
# 0
02:10 | 3 October 2012
That's a crackerjack answer to an inetresting question
Todorov
# 1
15:10 | 3 October 2011
Tozi Rust na kakwo se dulgi ???Otgowor--na INFLACIATA!!! REALNO PO)BEDNI!!!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg