Очакват бум на финансовите престъпления

976
Очакват бум на финансовите престъпления

Престъпленията, засягащи финансово-кредитната система, се увеличават при финансово-икономическа криза. Това каза Дарина Обретенова, началник на Икономическа полиция.

Всеки от престъпниците има желание да получи живи пари, които се намират точно във финансово-кредитната система. Това са пари в различните фондове, в банките, чрез банкоматите, чрез различни банкови измами, така че очаквано е в такъв момент да има повече такива измами, каза тя.

В банковите измами последната година основно се ползват неистински документи за самоличност и неистински пълномощни за придобиване на средства от банковите сметки на физически и юридически лица без тяхно знание и съгласие.

Отива се в определен клон на банката, най-често този, в който не е направена оригиналната сметка, представят се документи с невярно съдържание.

Банковите служители най-често имат възможност да видят снимката и копие от документа за самоличност на лицата само когато при тях е направена сметката, тоест те единствено се информират от своите колеги, че има пари в тази сметка и така са изтеглени доста средства.

Работили сме по четири групи миналата година, като едната изтегли пари от Софийско, Смолян, Пловдив, общо около 450 000 лева, преди да ги приберем. Другата група в София изтегли около 190 000 евро, сега работим по тях.

Третата група изтегли пари от Бургас, Варна и София около 500 000 лева, доста успешни бяха нашите действия.

И една четвърта група направи опит за теглене на около 150 000 лева, успяхме да предотвратим тези измами.

Сега сме дали възможност по-широк достъп да има до базата данни на „Български документи за самоличност", за да може да се провери когато едно лице дойде с лична карта, дали снимката отговаря на този номер лична карта и дали тя е валидна или в момента е открадната, или нещо друго, каза тя.

Източник: Фокус

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg