Печалбата на банковата система към 31 март е 157 млн. лв.

1491
Печалбата на банковата система към 31 март е 157 млн. лв.

Първото тримесечие на 2011 г. не внесе съществена промяна в динамиката на индикаторите, характеризиращи състоянието на банковата система, съобщава БНБ.

В края на март кредитните институции отчитат добри финансови показатели, като същевременно се запазват формираните резерви.

Натрупаният капиталов излишък е 2.9 млрд. лв. В резултат от увеличението на собствените средства съотношението на капитала от първи ред достига 15.36%, а на общата капиталова адекватност - 17.66%. През март се потвърждава наблюдаваното от края на предходната година забавяне на растежа на класифицираните активи - те нарастват с два пъти по-нисък темп от този за последните три месеца на 2010 г.

Делът на експозициите с просрочие над 90 дни в брутните кредити (без тези за кредитни институции) се увеличава до 12.93%. Повишението на кредитния риск е съпроводено с извършени разходи за обезценка от началото на годината в размер на 299 млн. лв., а само през март - 85 млн. лв.

Реализираните през първото тримесечие финансови и оперативни приходи осигуряват покритие както на обезценката, така и на останалите разходи на банките. Към 31 март системата отчита печалба в размер на 157 млн. лв. (70 млн. лв. за март), чрез която се постига 0.85% възвръщаемост на активите. В края на март коефициентът на ликвидните активи, изчисляван по Наредба № 11 на БНБ, е 24.45%.

Активите на банковата система нарастват неравномерно от началото на годината, като през март е отчетен растеж от 285 млн. лв. (0.4%). През тримесечието те се увеличават с 0.7% (500 млн. лв.) и към 31 март възлизат на 74.2 млрд. лв. Нарасналите привлечени средства и балансов капитал са инвестирани както в кредити и аванси, така и в ценни книжа - български ДЦК и дългови инструменти на чуждестранни емитенти с нисък кредитен риск.

По-голямата активност на средните и малките банки отново засилва пазарните им позиции за сметка на групата на петте най-големи институции, която в края на март притежава 53.9% от активите на системата.

Размерът на брутните кредити (без тези за кредитни институции) през март е увеличен с 0.3% (148 млн. лв.). От началото на годината те нарастват с 0.4% (241 млн. лв.) до 54.1 млрд. лв. За първите три месеца на 2011 г. растежът на корпоративния сегмент е 0.4%, а на некредитните

институции1 - 16.1%. Експозициите на дребно намаляват с 0.2% поради спада на потребителските кредити. Жилищните ипотечни заеми регистрират слаб растеж с 0.2%.

През периода януари - март в привлечените средства е налице увеличение с 0.6% (360 млн. лв.), като само в рамките на март то е 319 млн. лв. С основен принос е тримесечното нарастване на ресурса от институции, различни от кредитни - с 4.6% (890 млн. лв.). Депозитите от граждани и

домакинства се увеличават с 2.4% (667 млн. лв.).

Делът на местните източници за финансиране се повишава и в края на март е 77.8% от общата сума на привлечените средства в системата.

Спрямо декември 2010 г. балансовият капитал на банковия сектор се увеличава с 1.2% с приноса на дохода от текущата година и на повишените преоценъчни резерви.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас