Печалбата на банковата система към 31 март е 157 млн. лв.

1560
Печалбата на банковата система към 31 март е 157 млн. лв.

Първото тримесечие на 2011 г. не внесе съществена промяна в динамиката на индикаторите, характеризиращи състоянието на банковата система, съобщава БНБ.

В края на март кредитните институции отчитат добри финансови показатели, като същевременно се запазват формираните резерви.

Натрупаният капиталов излишък е 2.9 млрд. лв. В резултат от увеличението на собствените средства съотношението на капитала от първи ред достига 15.36%, а на общата капиталова адекватност - 17.66%. През март се потвърждава наблюдаваното от края на предходната година забавяне на растежа на класифицираните активи - те нарастват с два пъти по-нисък темп от този за последните три месеца на 2010 г.


Делът на експозициите с просрочие над 90 дни в брутните кредити (без тези за кредитни институции) се увеличава до 12.93%. Повишението на кредитния риск е съпроводено с извършени разходи за обезценка от началото на годината в размер на 299 млн. лв., а само през март - 85 млн. лв.

Реализираните през първото тримесечие финансови и оперативни приходи осигуряват покритие както на обезценката, така и на останалите разходи на банките. Към 31 март системата отчита печалба в размер на 157 млн. лв. (70 млн. лв. за март), чрез която се постига 0.85% възвръщаемост на активите. В края на март коефициентът на ликвидните активи, изчисляван по Наредба № 11 на БНБ, е 24.45%.

Активите на банковата система нарастват неравномерно от началото на годината, като през март е отчетен растеж от 285 млн. лв. (0.4%). През тримесечието те се увеличават с 0.7% (500 млн. лв.) и към 31 март възлизат на 74.2 млрд. лв. Нарасналите привлечени средства и балансов капитал са инвестирани както в кредити и аванси, така и в ценни книжа - български ДЦК и дългови инструменти на чуждестранни емитенти с нисък кредитен риск.

По-голямата активност на средните и малките банки отново засилва пазарните им позиции за сметка на групата на петте най-големи институции, която в края на март притежава 53.9% от активите на системата.

Размерът на брутните кредити (без тези за кредитни институции) през март е увеличен с 0.3% (148 млн. лв.). От началото на годината те нарастват с 0.4% (241 млн. лв.) до 54.1 млрд. лв. За първите три месеца на 2011 г. растежът на корпоративния сегмент е 0.4%, а на некредитните

институции1 - 16.1%. Експозициите на дребно намаляват с 0.2% поради спада на потребителските кредити. Жилищните ипотечни заеми регистрират слаб растеж с 0.2%.

През периода януари - март в привлечените средства е налице увеличение с 0.6% (360 млн. лв.), като само в рамките на март то е 319 млн. лв. С основен принос е тримесечното нарастване на ресурса от институции, различни от кредитни - с 4.6% (890 млн. лв.). Депозитите от граждани и

домакинства се увеличават с 2.4% (667 млн. лв.).

Делът на местните източници за финансиране се повишава и в края на март е 77.8% от общата сума на привлечените средства в системата.

Спрямо декември 2010 г. балансовият капитал на банковия сектор се увеличава с 1.2% с приноса на дохода от текущата година и на повишените преоценъчни резерви.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg