Печалбата на BNP Paribas пада с 56% през третото тримесечие

566
Печалбата на BNP Paribas пада с 56% през третото тримесечие

Най-голямата френска банка BNP Paribas SA обяви, че печалбата й за третото тримесечие е паднала с 56% заради заделените провизии за рискови заеми, които са нараснали четворно след фалита на Lehman Brothers Holdings Inc., и влошаващото се състояние на европейските икономики, информира Bloomberg.

Печалбата на банката намалява до 901 млн. евро, в сравнение с 2.03 млрд. евро година по-рано. Осреднената предварителна прогноза беше за печалба от 1.38 млрд. евро, показва проучване на Bloomberg сред 13 анализатори.

BNP Paribas е една от европейските банки, които най-добре се справят в условията на финансовата криза, като дори се възползва от различни възможности като закупуването на белгийското подразделение на Fortis.

Като цяло финансовата криза е коствала на BNP Paribas около 1.7 млрд. евро провизии и намаления на стойността на активи през третото тримесечие. Както и по-малкият й конкурент Societe Generale SA BNP Paribas реши да не използва новите счетоводни правила, които са по-благосклонни към отчитането на намаления на стойността на активи.

Цената на акциите на BNP Parisbas е паднала с 21% от началото на годината. Книжата на Societe Generale, която е втората най-голяма френска банка по пазарна стойност, са се обезценили с 49%, докато тези на Credit Agricole губят 43% от стойността си.

Печалбата на подразделението за инвестиционно банкиране на BNP Paribas е паднала до 38 млн. евро в сравнение със 760 млн. евро година по-рано. BNP обаче се справя по-добре в инвестиционното банкиране от конкурентите си в Европа. Инвестиционните банки на Deutsche Bank AG, Credit Suisse Group AG, UBS AG и Societe Generale отчетоха загуби за третото тримесечие.

Провизиите на BNP Paribas за рискови заеми скачат до 1.99 млрд. евро от 462 млн. евро. Подразделенията за управление на активи и за инвестиционно банкиране понасят загуби в размер на 512 млн. евро, свързани с банкрута на Lehman.

Миналия месец френската банка се съгласи да поеме контрола над Fortis в Белгия и Люксембург срещу 14.5 млрд. долара, което й донесе 3.3 млн. клиенти на дребно и я превърна в най-голямата банка по депозити в еврозоната.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...