Най-голямата френска банка BNP Paribas SA обяви, че печалбата й за третото тримесечие е паднала с 56% заради заделените провизии за рискови заеми, които са нараснали четворно след фалита на Lehman Brothers Holdings Inc., и влошаващото се състояние на европейските икономики, информира Bloomberg.

Печалбата на банката намалява до 901 млн. евро, в сравнение с 2.03 млрд. евро година по-рано. Осреднената предварителна прогноза беше за печалба от 1.38 млрд. евро, показва проучване на Bloomberg сред 13 анализатори.

BNP Paribas е една от европейските банки, които най-добре се справят в условията на финансовата криза, като дори се възползва от различни възможности като закупуването на белгийското подразделение на Fortis.

Като цяло финансовата криза е коствала на BNP Paribas около 1.7 млрд. евро провизии и намаления на стойността на активи през третото тримесечие. Както и по-малкият й конкурент Societe Generale SA BNP Paribas реши да не използва новите счетоводни правила, които са по-благосклонни към отчитането на намаления на стойността на активи.

Цената на акциите на BNP Parisbas е паднала с 21% от началото на годината. Книжата на Societe Generale, която е втората най-голяма френска банка по пазарна стойност, са се обезценили с 49%, докато тези на Credit Agricole губят 43% от стойността си.

Печалбата на подразделението за инвестиционно банкиране на BNP Paribas е паднала до 38 млн. евро в сравнение със 760 млн. евро година по-рано. BNP обаче се справя по-добре в инвестиционното банкиране от конкурентите си в Европа. Инвестиционните банки на Deutsche Bank AG, Credit Suisse Group AG, UBS AG и Societe Generale отчетоха загуби за третото тримесечие.

Провизиите на BNP Paribas за рискови заеми скачат до 1.99 млрд. евро от 462 млн. евро. Подразделенията за управление на активи и за инвестиционно банкиране понасят загуби в размер на 512 млн. евро, свързани с банкрута на Lehman.

Миналия месец френската банка се съгласи да поеме контрола над Fortis в Белгия и Люксембург срещу 14.5 млрд. долара, което й донесе 3.3 млн. клиенти на дребно и я превърна в най-голямата банка по депозити в еврозоната.