Още една голяма европейска финансова институция пострада сериозно от дълговия проблем на страните от еврозоната. Печалбата на германската Commerzbank падна през второ тримесечие драстично, заради отписването на гръцки дълг. Ако ситуацията в проблемните държави не се стабилизира, под заплаха е печалбата на банката за цялата година.

Печалбата на втората по големина германска банка намаля през второ тримесечие с 93%, от 352 млн. евро до 24 млн. евро. Причината за спада е отписаният гръцки дълг за 760 млн. евро, което е над очакванията на аналитиците. В баланса на банката остават гръцки облигации за 2.2 млрд. евро. Представител на Commerzbank каза пред РБК daily, че не са изключени нови отписвания на гръцки дълг през второ полугодие, като всичко ще зависи от развоя на събитията.

Разрастващата се криза в еврозоната принуди банката да преразгледа портфейла си. Така за времето от април до юни тя се избави от италиански държавни книжа за 700 млн. евро, оставайки за себе си инвестиция в размер на 8.7 млрд. евро. Но засега държи испански (2.9 млрд. евро) и португалски (900 млн. евро) облигации. Получава се, че инвестициите на Commerzbank в ценни книжа на петте проблемни страни достигат 39 млрд. евро и са много над лидера в сектора - Deutsche Bank, който сви подобни инвестиции със 70% за първото полугодие на 2011-а, до 3.7 млрд. евро.

Въпреки отписванията, оперативната печалба на Commerzbank за полугодието нарасна минимално на годишна база. Повишението е с 1 млрд. до 1.2 млрд. евро. Това стана възможно, благодарение на звеното, което работи с големи корпоративни клиенти и физически лица. Но ръководството на банката е изключително предпазливо в прогнозите си за цялата година, заради продължаващата криза в еврозоната. Финансовият директор на Commerzbank Ерик Штрутц посочи, че заложените по-рано цели за оперативна печалба едва ли ще бъдат достижими.

Европейската криза и необходимостта от връщане на държавна помощ доведоха до това, че акциите на Commerzbank се сринаха през полугодието с 52%. Това е най-лошият резултат сред всичките компании от индекса DAX. За сравнение акциите на 30-те най-големи германски компании падат средно за периода с 14%, а само книжата на Deutsche Bank поевтиняха с 21%.

Но Commerzbank далеч не са първата европейска банка, която е принудена да отписва лош гръцки дълг, с което да помогне на страната в борбата с кризата. Подобна стъпка предприеха френските BNP Paribas, Societe Generale и Deutsche Bank.